Zeliv Klosterbryggeri – Bryggeribesøg i Tjekkiet

Zeliv Klosterbryggeri er et ganske lille bryggeri der er indrettet i et kloster i Zeliv, som ligger omkring halvvejs mellem Prag og Brno. Det er et vaskeægte klosterbryggeri der ligger på klosteret i Zeliv og drives af munke. Øllet der brygges er traditionelt Tjekkisk, med afstikkere til den belgiske trappistøl. Klosteret kan arrangere rundvisninger til bryggeriet, og der er mulighed for overnatning, og der er ikke mindst en udmærket restaurant tilknyttet.

Kirken på Zeliv Kloster, brændt og genopført i gotisk barok først i 1700-tallet
Kirken på Zeliv Kloster, brændt og genopført i gotisk barok først i 1700-tallet

Vi kom forbi til frokost og fik først lidt at vide om bryggeriet, og så det lille bryggeri. Det er et ganske lille og primitivt bryggeri. I Danmark kunne det godt være drevet som hobbybryggeri med et bryg om ugen, men her hvor der var restaurant tilknyttet var behovet større og der blev brygget noget mere.

Zeliv Kloster blev etableret af Benediktinere i 1139, men overgik senere til Præmonstratenserordenen. Den er grundlagt af Sankt Norbert som nogle vil genkende fra Strahov Kloster (og -bryggeri) i Prag. I Danmark var ordenen repræsenteret på Børglum Kloster i Vendsyssel.

Indgang til restauranten på Zeliv Kloster
Indgang til restauranten på Zeliv Kloster

Under kommunismen var klosteret blevet brugt til internering af religiøse, og skulle derefter finde sine egne ben at stå på. Der var bryggeri 2003-09, men det kom ikke til at fungere. I 2010 forsøgte man igen, med større investeringer og assistance fra det nærliggende Bernard. Det fungerede bedre og bryggeriet ser i dag ud til at leve stille men godt.

Bryggeriets udvalg på flaske. Gottsalk er Zeliv Klosterbryggeri belgisk inspirerede klosterøl på 5,6%
Bryggeriets udvalg på flaske. Gottsalk er Zeliv Klosterbryggeris belgisk inspirerede klosterøl på 5,6%

Hvis sandheden skal frem, så ankom vi ret forsinket på Zeliv Klosterbryggeri og den planlagte rundvisning bestod for 90% vedkommende af ølsmagning. Faktisk ikke nogen helt skidt plan. Første øl var bryggeriets pilsner Hastal Světlý Ležák på 5%. En lidt sødlig og maltet světlý ležák med 12° indbrygningsstyrke, velbrygget uden at være prangende.

Næste øl var en hvede lagerøl, Jeronym. Brygget som klassisk tjekkisk lagerøl, men med en andel af hvedemalt, og lidt mindre humle end traditionel pilsner. Det var en læskende øl, pigerne kunne lide den, og hvis man lige havde slået græs på en varm sommerdag, så… men jeg vil hellere have en ordentlig pilsner.

Turisme er tydeligvis en stor del af livet på Zeliv Kloster
Turisme er tydeligvis en stor del af livet på Zeliv Kloster

Velikonoční Speciál, Påske-special var lige blevet færdigt da vi var der. En 7,5% lys bock med 16° indbrygningsstyrke. Fin maltet og med en humlet afslutning, men også med et alkoholpræg som vi kender det fra danske guldøl.

Bryggeriets bedste øl var den mørke lager Falco. 14° og 5,4%, med en markant ristet duft der især bar præg af lakrids og kaffe. Smagen var sødlig, men let drikkelig, og karamel blandede sig med kaffe- og lakridsnoterne. Der tappes øl på flaske, men efter at have set forholdene tror jeg at øllet er markant bedre lokalt på fad. Mange små bryggerier i Tjekkiet (og resten af verden) har problemer med holdbarheden på flaske.

Tatar og steg med tranebær på Zeliv Klosterbryggeri
Tatar og steg med tranebær på Zeliv Klosterbryggeri

Efter ølsmagningen var det endelig tid til frokost. Jeg valgte først tatar. En ordentlig klump velkrydret rørt tatar. Der var toast nok til at brødføde en engelsk storfamilie, og en skål med friske hvidløgsfed til at gnide på brødet. Hovedretten var den klassiske tjekkiske Svíčková, skiver af oksesteg serveret med flødeskum, citron og tranebær. Hertil naturligvis en luftig knödel der kunne suge dejlig store mængder af den gode, fyldige sovs.

Leave a Reply