Willemoes Jul 2019 – Doppelbock 10,5%

Den uden tvivl mest legendariske øl fra Bryggeriet Vestfyen er Willemoes Jul, deres årgangsbryg på store flasker. Den første af slagsen blev af Danske Ølentusiaster kåret som Årets Ølnyhed 2006 og gennem de første år var det en heftig doppelbock – vel nærmest tripelbock – i familie med østrigske Samichlaus. Willemoes Jul 2019 er igen en doppelbock, langt om længe. Med 10,5% er den igen godt oppe i styrke, og i forhold til de første fem årgange der fulgte reinheitsgebot er der tilsat A. H. Riise Julerom.

Øllet er dyb mahogni eller kobberrød, med et cremefarvet skum der forsvinder lidt hurtigt, som det nu ofte gør på så stærke øl. Den dufter bestemt ikke af reinheitsgebot. Den tilsatte rom beskrives af A. H. Riise selv som duftende af appelsin, kanel og nelliker, og det er også en præcis beskrivelse af øllet. I smagsbilledet er det også julekrydderier og rom der fylder mest, mens malten der skulle være hovedrollen i en doppelbock er henvist til en birolle.

Der er en fin balance mellem sødme og bitterhed, og den er elegant for en så stærk øl. Især lagerøl er ofte sprittet når det rammer en alkoholprocent på den anden side af elefanterne og giraffernes savanne, men selv med tilsat rom er Willemoes Jul 2019 ikke ubehagelig. Den kræver bare at man gerne vil have sin doppelbock dyppet i brunkagerom. Jeg ville hellere have smagt den rene øl.

2 Replies to “Willemoes Jul 2019 – Doppelbock 10,5%”

Leave a Reply