Willemoes Jubilæums Bryg

Willemoes Jubilæums BrygDet var i maj 10 år siden at Vestfyen første gang kunne præsentere øl i serien Willemoes, deres specialøl der sælges i Coops butikker. I den anledning har de brygget en særlig jubilæumsbryg kaldet Willemoes Jubilæums Bryg (det er deres fejlagtige orddeling, ikke min), som er en såkaldt imperial brown ale på 7%, brygget med svesker og tilsat rom.

Jeg har stor respekt for Willemoes-øllet, der virkelig har rykket noget i forhold til at få bedre øl ud i danskernes spisestuer og sofakroge, men må samtidig erkende at de ikke brygger øl med mig som målgruppe. Jeg synes deres øl generelt er kedeligt, alt for sødt, og i store træk for stærkt i forhold til hvilken smagsoplevelse man får. 

Med Willemoes Jubilæums Bryg synes jeg faktisk der er meget god balance mellem oplevelsen og alkoholprocenten. Et særbryg skal selvfølgelig være noget særligt, og en spændende øl på 7% er ikke voldsomt. Jeg forestiller mig at man tidligere nemt kunne have fundet på en jubilæumsøl på 11-12% i stedet. Og hvad er det så?

Vestfyen Willemoes Jubilæums BrygFør man når til øllet i glasset, så er det en øl der er fornemt pakket ind. Den flotte papæske fortæller lidt om Willemoes fra Assens, både søhelten og ølserien. I glasset er det også en rigtig flot øl med en dyb kastanje- eller rubinrød farve, og et holdbart cremefarvet skum.

Duften er overvejende maltet, med noter af kiks og friskbagt brød, med undertoner af tørret frugt. En elegant duft som fjerner den sidste tvivl om at øltypen er en engelsk strong ale eller old ale – det lyder bare mere moderne med imperial brown ale. Smagen er sødlig, men ikke for meget. Der er malt, mørk sukker og tørret frugt som på tungen tydeligt afslører sig som svesker.Det hele er i god harmoni, og det er en godt tænkt øl.

I eftersmagen kommer så godt nok en lille bismag som afslører den som Willemoes. En note af papkasse, måske noget garvesyre der kunne antyde at malten var blevet lidt for udpint for at få de sidste dråber med? Det er en lille skønhedsplet, men nok til at jeg højst skal have en enkelt flaske og stille i kælderen.

Sidst men ikke mindst: Tillykke til Willemoes og tak til det dygtige team der står bag. Tak for jeres indsats for den almindelige ølnydende dansker, selv om det ikke lige er øl til mig.

Leave a Reply