Velkopopovický Kozel – Bryggeribesøg i Tjekkiet
Bag det (for en dansk tunge) imponerende navn Velkopopovický Kozel, gemmer sig det velkendte Kozel bryggeri i byen Velké Popovice. Det er den med vædderen. I Danmark er de især kendte for deres mørke lager som i mange år var på hylderne i Coops butikker, men der brygges også lys lagerøl/pilsner.

Bryggeriet har en flot historie. Det blev etableret af industrimagnaten František Ringhoffer og åbnede i 1874 som et meget moderne bryggeri med den nyeste teknologi. I tiden omkring første verdenskrig var konkurrencen hård, og da bryggeriet især var berømte for deres mørke bock, valgte de at bruge den som brand. En gedebuk hedder Kozel på tjekkisk.
Efter Anden verdenskrig blev Kozel naturligvis nationaliseret, men holdt fanen højt, både kvalitetsmæssigt og teknologisk. For eksempel var Kozel i 1965 de første til at levere øl på tank til værtshusene. I 1991 blev bryggeriet et aktieselskab, og har siden 2002 været en del af samme gruppe som Urquell og Radegast, først ejet af SABMiller, siden af Asahi.
Jeg har ikke været specielt imponeret af Kozel’s øl. Pilsnerne har jeg vel nærmest opfattet som Urquells billige alternativ, og den mørke lager er for sød efter min smag. Til gengæld kan jeg sagtens anbefale et besøg på bryggeriet hvis vejen falder forbi Velké Popovice. Det er et moderne industribryggeri, men godt gearet til at modtage turister. Grupper kan lave en aftale, men der er også rundvisninger i løbet af dagen hver anden time.
Der er naturligvis lagt vægt på bryggeriets rige historie, men også på den moderne brygproces. Man kan også inkludere et lille kursus i at skænke øl på tjekkisk vis. Og så har bryggeriet en attraktion som de færreste bryggerier kan konkurrere med. Siden 1930erne har bryggeriet haft en levende gedebuk kaldet Olda, som både er levende maskot, og model til diverse reklameoptagelser.
Mens jeg i seneste indlæg fortalte at bryggeriet Bernard brygger 30 millioner liter øl om året, så er Kozel oppe på 140 millioner – og storebror Urquell er i øvrigt på 600 millioner. Det opnås med et 50.000 liter brygværk der brygger 11 bryg om dagen, 7 dage om ugen. Så kommer du på rundvisning er det ret sikkert at der brygges øl mens du er der.
Efter rundvisningen er der udover en omfattende gavebutik, også mulighed for at besøge den tilknyttede restaurant, Kozlovna, hvor klassisk tjekkisk mad kan skylles ned med det friskeste øl man kan tænke sig. Selv her smager Kozel dog en anelse industrielt og kedeligt.