Trukket kalkun – En lækker pulled turkey sandwich
Trukket kalkun må være den bedste danske oversættelse af pulled turkey. Det kan vel siges at være en mere fedtfattig udgave af klassisk pulled pork. Jeg har for første gang forsøgt mig med trukket kalkun til årets Superbowl-weekend. Faktisk ikke så meget for sundhedens skyld. Mest fordi min Fakta ikke havde mere nakkefilet fredag eftermiddag, og man under Corona ikke render rundt til fem forskellige butikker for at lede efter det.
Det skal dog ikke ændre på at resultatet blev rigtig godt. Udgangspunktet var 900g brystfilet af kalkun. Det blev dækket af dry rub og lagt i en tætsluttende frysepose natten over i køleskabet. Jeg havde rigeligt dry rub til at den blev drysset igen halvvejs gennem stegetiden og igen efter at kødet var trukket fra hinanden.

Dry rub
1 spsk salt
2 spsk rørsukker
1 tsk sort peber
2 tsk spidskommen
2 tsk røget paprika
Stødes sammen i morter
Næste dag ved middagstid blev kalkunbrystet taget ud af køleskabet og ovnen tændt på 120 grader. Min stegeso blev gjort klar til brug. Kalkunen blev smurt godt ind i barbecue sauce. Jeg brugte en købt sauce, men man kan selvfølgelig også lave sin egen. Da jeg havde lagt den i stegesoen, fik den også et par skefulde habanero chilisauce. Jeg lagde et halvt løg ved, og en halv deciliter æblejuice.
I nakkefilet er det jo smeltet bindevæv der gør det færdige kød saftigt, og det er man nødt til at snyde sig til med kalkunkødet. Derfor brugte jeg stegeso og derfor blev den tilberedt med lidt æblejuice og ikke bare “tørt”. Efter tre timer vendte jeg kalkunbrystet og dryssede et lag dry rub på.

Klar til servering
Efter seks timer gjorde jeg klar til at spise. Løget blev smidt ud, det havde afgivet den smag det skulle. Væsken i bunden af stegesoen blev hældt fra og sat til side. Kalkunkødet blev trukket fra hinanden. Da det ikke er fyldt med smeltet bindevæv falder det ikke fra hinanden som nakkefilet, men det gik an ved at lægge lidt kræfter i.
Så blev kødet smagt til. En god del af væsken fra tilberedningen blev blandet i, sammen med et par skefulde æbleeddike. Derefter dry rub, barbecue sauce og chili indtil det smagte godt og kraftigt. Det blev lagt i grove burgerboller, med rigeligt coleslaw. Ikke så meget fikumdik. Man kunne også bruge rød coleslaw. Er man bange for at udskifte svin med kalkun, så må jeg bare sige at det er et spørgsmål om at smage den tilstrækkeligt kraftigt til. Jeg tænkte ikke over forskellen.
Man drikker øl til sin sandwich, uanset om det er trukket svin eller trukket kalkun. Men kan gå den maltede vej og lægge en sødlig bund under den krydrede smag, eller gå den humlede vej og spille op til det stærke. En old school West Coast Double IPA ville selvfølgelig dække begge områder, men jeg gik mildere til værks. Der er heller ingen grund til alt for stærk øl når Superbowl slutter efter kl. 4 dansk tid.
Ebeltoft Wildflower IPA er fyldt med lækker, frisk citrusaroma som var lækkert til den lidt tunge mad. Selv om den hælder mod New England IPA, så er det stadig en forholdsvis bitter og tør øl, der godt kan kradse en lille bitte smule i halsen. Bitterheden i øllet ramte rigtig flot det samme niveau som krydringen i kødet, så smagsløgene fik en god, intens oplevelse.
