Tradition og Fornyelse – Indslev Bryggeri
Tredje kapitel i mit foredrag om Fynsk ølhistorie handler om Indslev Bryggeri, og vejen fra traditionelt hvidtølsbryggeri til moderne mikrobryggeri. Afsnittet blev til H. C. Andersen Festivals ledsaget af Indslev Spelt Bock, en øl der forener tradition og fornyelse som en hvedebock med sin egen unikke stil.
Spelt Bock er brygget med bygmalt og hvedemalt som er det sædvanlige, og desuden rugmalt og spelt. Noget af spelten er ristet og giver øllet en mørk farve og en let brændt eftersmag der giver god balance i en ellers sød øl. Det er en fremragende øl til kraftige middagsretter og gode oste, men kan også bare nydes en stille stund med læsning af denne blog som er en udbygning af foredragets gennemgang af Indslev Bryggeris historie.

Indslev Bryggeri åbnede i 1897, som Indslev Bryggeri og Malteri, og bryggede fra starten hvidtøl som alle andre landsbybryggerier. Det blev solgt under navnet “Heimdal”, men var også altid kendt som Indslev Bryggeri. Manden bag bryggeriet var Frederik Christian Rasmussen, der var dyrlæge i Indslev og en meget foretagsom mand. Ved siden af sin dyrelægepraksis havde han tid til at drive et landbrug, have en frugtplantage og involvere sig i politik som sognerådsformand og amtsrådsmedlem.
Sønnen Sigurd Rasmussen overtog bryggeriet i 1927 og havde det frem til 1944. Det levede en lidt omtumlet tilværelse i ti år før det i 1953 blev købt efter en tvangsauktion af Laurits Pedersen – som i øvrigt var bror til digteren Sigfred Pedersen der kendes for viser som Katinka, Katinka luk vinduet op, Nu går våren gennem Nyhavn, Skærslipperens forårssang og Jeg plukker fløjlsgræs.
Laurits Pedersen drev det sammen med datteren Benni, og svigersønnen Poul Gammelgaard som overtog det endeligt i 1978. I 1973 ophørte brygningen af hvidtøl og stedet producerede sodavand og fungerede som øldepot frem til 1990 hvor Poul og Benni gik på pension.

Poul og Benni fortæller i et jubilæumsskrift fra 1997 at det var gammelt og nedslidt udstyr de overtog i 1953 og at meget skulle repareres eller udskiftes før de igen kunne brygge hvidtøl og lave sodavand. Der var ikke meget forretning i at sælge til købmænd, så man fortsatte med at køre ud til gårdene og afsætte sine varer her. I 1961 nåede man op på otte salgsvogne der dagligt kørte ud med øl og sodavand til private kunder.
Da Indslev Bryggeri kun bryggede hvidtøl var man samtidig depot for et bajerskøl-bryggeri der kunne levere den del af sortimentet. I 1964 blev der indgået en aftale med Harboes Bryggeri, en aftale der fortsatte frem til lukningen i 1990.
En del af bryggeudstyret blev solgt da man stoppede med brygning i 1973, og i 1990 blev der yderligere ryddet op. Fra 1992 og i en periode frem, blev bygningerne lejet af Fyns Kunsthus som brugte stedet til udstillinger. Poul og Benni tog efter pensioneringen fat på at dyrke musikken og tog ud og underholdt med Sigfred Pedersens viser på plejehjem og lignende.
Indslev Bryggeri blev genåbnet i 2006 som et helt nyt bryggeri men med traditionerne på plads. Anders Busse Rasmussen er oldebarn af Frederik Christian Rasmussens ene bror, og er opvokset på familiegården i Indslev. Efter endt uddannelse fra Landbohøjskolen købte han bryggeriet og ville åbne det som en del af den nye bølge af danske mikrobryggerier.
Den tyske brygger Stefan Stadler blev tilknyttet og de besluttede at satse på udelukkende at brygge hvedeøl. Der blev installeret et fuldt professionelt 2000 liter bryganlæg fra den 325 år gamle producent Kaspar Schulz i Bamberg, og efter åbningen i foråret 2006 havde Indslev Bryggeri hurtigt slået sit navn fast som Danmarks førende i hvedeøl.
Det første sortiment var meget traditionelt med en tysk Weissbier og Weizenbock, og en belgisk Witbier, men mere unikke øl fulgte hurtigt efter, især med Sort Hvede, der er en stout baseret på hvedeøl, og den eneste af sin slags i verden. Og altså Spelt Bock der kom til i 2008 og også er helt sin egen.
Bryggeriets omsætning har været i konstant vækst siden åbningen og efterhånden som sorte tal på bundlinien også er fulgt med er kapaciteten udvidet betragteligt. I 2012 kom Ugly Duck Brewing til, et sideløbende mærke som ikke er hvedeøl, ikke slår på familietraditionerne, og ikke har samme pæne og klassiske design, men ellers er 100% Indslev.
Mens hvedeøllet og de flotte flasker tiltaler hele den ølnydende befolkning, så har man med de amerikansk inspirerede øl fra Ugly Duck også fået alvorligt fat i ølentusiaster og nørder landet over.