Toccalmatto på Borefts Beer Festival

Det italienske bryggeri Toccalmatto til Borefts Beer FestivalHvilke øl havde det italienske bryggeri Toccalmatto taget med til Borefts Beer Festival i Holland? Sidste uge skrev jeg (på engelsk) om festivalen generelt, og nogle af højdepunkterne, mens jeg i denne uge vil tage fat på et par af de bryggerier der gjorde mig gladest.

Toccalmatto er et italiensk bryggeri, jeg stødte på første gang da jeg var i Rom til Ratebeers sommertræf i 2010. Mens meget italiensk øl er tysk og belgisk inspireret, så var Toccalmattos et friskt pust med amerikansk inspiration, og især faldt jeg for Grooving Hop, en let drikkelig pale ale på 4,3%, med frisk duft af citrus og tropisk frugt. Den var desværre ikke med i Holland, men der var andre gode øl.

Et af de mere unikke indslag var en gose. Denne gamle østtyske hvedeølstype er let syrlig og krydret med salt og koriander. I italiensk fortolkning var der tilføjet bær, men de gjorde nu ikke den store forskel. Det var en lys gul øl med en citronagtig syrlighed, tydelig smag af koriander, og et let anstrøg af salt. Øltypen bliver aldrig et verdenshit, men det er altid spændende at opleve den, og denne udgave levede helt op til de tyske varianter jeg har smagt.

I den mere traditionelle ende var der Hops Crime, en tør IPA, fyldt med gode humlenuancer af citrus, fersken og fyrenåle, og noget af det bedste humlede øl på festivalen. Der var også en helt fantastisk barleywine, kaldet Bedda Matri, og lagret på marsala-fade i to år. Det var en klassisk barleywine der virkelig havde fået noget ud af lagringen, med oxiderede noter af tørret frugt, dessertvin og nøder, og  en behagelig, rund, alkoholvarme.

Sidst men ikke mindst nåede vi at smage det sidste af Vecchio Bruno Sour Emilian Red Ale, en øl inspireret af rød flamsk ale. Duften var sød, maltet med noter af karamel og brun sukker, og der kunne også findes egetræ, tørret frugt og lidt brettanomyces. Smagen var tør og behageligt syrlig, ikke skarp og eddike-agtig som man ofte oplever med nyere bryggerier der kaster sig ud i denne gamle og forfinede belgiske kunst.

Toccalmatto har været set af og til i danske butikker, men ikke i noget stort omfang. De virker dyre, men er pengene værd. Absolut værd at prøve hvis man støder ind i noget som helst fra bryggeriet

Leave a Reply