To Øl Yule Mælk Bourbon Barrel Aged

To Øl laver en del forskellige julebryg, men Jule Mælk på 15% er suverænt den vildeste af dem. Jeg fik en Jule Mælk i tirsdags og har nu også smagt den bourbon fadlagrede version. Af uransagelige årsager staver etiketten Yule på engelsk og Mælk på dansk i lige præcis denne udgave. Den kommer i øvrigt i 25 cl. flasker, den eneste rigtige indpakning til stærk øl. Som jeg skrev om Fanø Julebryg, så skal en juleporter for mig være sødlig, venlig og varm. Jule Mælk er i den grad sødlig, venlig er den til dels også, og takket være alkoholprocenten er den bestemt varm.

To Øl Yule Mælk Bourbon Barrel Aged

Når man brygger stærk øl begynder man med en urt med højere sukkerindhold. Da gæren kun omsætter en vis andel af sukkeret til alkohol, bliver stærkere øl som tommelfingerregel også sødere. Derfor virker det virkelig dumt at tilsætte uforgærbart sukker i form af laktose for at gøre en imperial stout endnu stærkere, men det er hvad To Øl har gjort. Jule Mælk er en imperial milk stout, der til overflod er krydret med vanilje.

Det virker dumt, men To Øl har knækket koden og har også før vist at de kan finde ud af imperial milk stout. Det dominerende indtryk er lys chokolade, med overtoner af vanilje og kakao, foruden lakrids og vinøs alkohol. Smagen er særdeles sød og alkohol kan føles fysisk, uden dog at blive sprittet eller brændende. Der fornemmes lidt humlesmag og også humlebitterhed i afslutningen.

To Øl Yule Mælk Bourbon Barrel Aged med snacks
Lidt salte snacks skader bestemt ikke oplevelsen af den meget søde øl.

I fadlagret udgave oplevede jeg antydninger af bourbon. Der var kraftigere duft af vanilje, og også lidt kokos. Ligeledes i smagen som afrundes godt af bourbon-karakteren. Til gengæld bærer den slet ikke præg af egentlig lagring eller modning på fad. Bourbon-udgaven er nøjagtig lige så skarp og voldsom som den friske version.

Er To Øl Jule Mælk og Yule Mælk god? Det er teknisk fremragende øl, men det er bestemt ingen skam at sige nej tak. Man kan vel nærmest tale om øl der er designet til at dele vandene. Jeg burde ikke kunne lide den, men den formår at være stærk og sød uden at jeg synes den er vammel. Kan man lide imperial stout skal man i hvert fald unde sig selv at smage den, og alle de varianter man kan få fingrene i.

Leave a Reply