The Beery Beast fra Amager og Middelfart

The Beery Beast er en ny øl fra Amager Bryghus, brygget særligt til Kvickly Middelfart. Det er en sort IPA, som kan købes på dåse i supermarkedets flotte ølafdeling. Er man heldig, kan den også findes på fad rundt om i de bedste ølbarer. Den blev præsenteret i forsommeren, og Jørgen i Kvickly var flink at sørge for at jeg fik et par eksemplarer at smage allerede i juni. Jeg fik også hurtigt smagt på den og skrevet noter. Der har bare ikke været tid til at skrive til bloggen før nu.

Amager Bryghus The Beery Beast

Jeg fik smagt på øllet lige midt i den danske fodboldsommer, efter vi havde slået Wales 4-0. Det er ikke ligefrem en fodboldøl, men det er en god øl til at fejre en sejr. En god måned senere smager den nu overhovedet ikke som om den er ved at blive gammel. En god sort IPA skal efter min mening være en solid øl. Altså en øl der bevarer sine kvaliteter over en længere periode, og ikke er afhængig af at blive drukket inden for den første måned. Med gode, kradse humlenoter af grapefrugt og fyrrenåle, og en god bitterhed.

Amager Beery Beast brygget til Kvickly Middelfart. Dansk øl når det er bedst

Smagsnoter

The Beery Beast er brygget med humlerne Columbus, Cascade, Citra og Amarillo. Altså en god omgang old school amerikansk West Coast karakter, piftet op med den lettere, mere lime-agtige Citra. Malten er overvejende lys pilsnermalt, mens farven kommer fra chokolademalt, renset for kornskallerne, såkaldt de-husked malt. Den rammer øltypen lige på kornet, som jeg gerne vil have den.

Det er en mørkebrun og næsten sort øl, med rødbrune overtoner. Skummet er cremefarvet og både fyldigt og holdbart. Duften er præget af grapefrugt og appelsin, med tilstrækkelig lakrids til at man bemærker den. Jeg bemærkede også svage fyrrenåle og lidt mynte. Smagen er dejlig tør og bitter og i eftersmagen træder fyrrenålene mere frem, mens lakrids får selskab af kaffe og mørk chokolade. Afslutningen er ren med en flot bitterhed som kradser i halsen uden at være besk. Det er alt i alt en øl der føles som en rejse tilbage i tiden, til en bedre verden hvor IPA var en bitter øl, og Cascade var verdens bedste humle.

Kvickly Middelfart har tidligere fået brygget egen øl. Middelfart Dubbel er en hvede-baseret belgisk type fra Indslev Bryggeri. Fra det lokale bryggeri kom også Ugly Duck Three Merchants, en imperial stout brygget til Kvickly Middelfart, Kvickly Allerød og Superbrugsen i Fensmark. Med The Beery Beast er det første gang Kvickly Middelfart får brygget øl af andre end de lokale helte. Til gengæld er det nok ikke sidste gang. Rygtet vil vide at der er en Middelfart Barleywine på vej fra Fanø. Til foråret kan det også være der kommer endnu en øl fra endnu et af landets mest fremragende små bryggerier.

The Beery Beast Sort IPA

Leave a Reply