Test af Påskebryg

Foråret er på vej, og det betyder for de ølinteresserede at det er tid til at kigge på årets forårsbryg og påskebryg 2021. Sidste år brugte jeg fire indlæg på at gennemgå en hel masse øl. Mange af de samme øl er stadig på markedet og kan findes i år. Læs artiklerne fra sidste år, og bliv klogere. I år vil jeg udelukkende kigge på øl der ikke var med sidste år.

Udvalg af påskebryg 2021
Udvalg af årets påskebryg 2021. De to øl fra Åben havde jeg dog endnu ikke købt da billedet blev taget.

Bryggeriforeningen har sendt en kasse med nogle af årets øl til sæsonen. Derudover har jeg selv suppleret med øl jeg har købt fra henholdsvis Åben og Ebeltoft. Jeg beskriver min oplevelse med de enkelte øl, og der gives også karakter. Jeg bruger 0-5 stjerner, så der kan sammenlignes med Untappd og Ratebeer. Jeg vil gerne dog udnytte hele skalaen for at gøre det lidt mere interessant. Det bliver kedeligt hvis alle øl ligger lige omkring 3 stjerner, så jeg har rundet de bedste lidt op og de ringeste lidt ned.

Årets Påskebryg 2021

Ebeltoft Påskebryg (7,2%)

Der har været brygget Påskebryg i Ebeltoft i mange år, men Gårdbryggeriet har som bekendt været gennem en rivende udvikling. Først var de pionerer i dansk New England IPA, og de seneste par år har de til overflod også lært at brygge Danmarks bedste undergærede øl. Så Ebeltoft Påskebryg 2021 kan slet ikke sammenlignes med hvad det var for 5-6-7 år siden. Det er nu en Maibock i ren verdensklasse som kan sammenlignes med øl fra Tjekkiet og Bayern. Duften er indbydende af korn, kiks og friskbagt brød, med antydning af blomstret og krydret mellemeuropæisk humle. I munden træder humlen mere tydeligt frem, og giver nærmest indtryk af frisk, grøn humle. En blød bitterhed smyger sig henover maltsødmen og skaber balance. Den lyse bock er perfekt til dansk forårsmad, men for mig duer den også til fodboldkamp, godnatøl eller en stille øl i solen. 4,5 stjerner

Ebeltoft Gårdbryggeri Påskebryg 2021

Ebeltoft Påske IPA (6,2%)

Den anden påskebryg fra Ebeltoft Gårdbryggeri er en IPA, og rammer præcis det bryggeriet er mest kendt for. En frugtagtig, velduftende IPA, med en mild, men balanceret bitterhed. Det er en gylden øl der ikke er alt for mudret at se på, og den dufter især af citrus. Appelsin og clementin er det jeg fanger mest af, foruden lidt mango og fersken. Smagen er sødlig med en mild, men tilstrækkelig bitterhed. Når solen for alvor tager fat og påskeliljerne tager over efter vintergæk og erantis, så er det denne øl der skal i glasset – gerne vekslende med de næste to på listen. 4 stjerner

Åben Citrae (4,5%)

Åben har ikke decideret forårsøl, men i webshoppens smagepakke for marts måned er der to øl der fremhæves som øl til foråret, så dem har jeg taget med i testen. Citrae er en Gose er en syrlig solskinsøl smagt til med salt. Den gamle østtyske øltype har her fået et ekstra skud solskin. Som navnet antyder er der tilsat citrusfrugt. Både citron, lime og appelsin er der brugt, som supplement til den naturlige citruskarakter i klassisk Gose. Det er en lækker tørstslukker som varmt anbefales når det snart bliver varmt nok til at drikke øl udendørs. Det oprindelige glas til gose er slankt med lodrette sider, som et Stange-glas fra Köln. Sørg i hvert fald for et slankt glas der fremhæver den lyse, sarte farve. 4 stjerner

Skanderborg 8660 IPA (6,0%)

En klassisk IPA med mindst fire klassiske amerikanske humler. Den fremstår lys gylden og næsten klar i glasset, så indbydende som det kan blive. Og den leverer varen, med en ren humleduft af citrus og fersken og en sødlig frugtagtig smag. Lidt mere bitterhed ville gøre underværker, men har man smagt Danske Ølentusiasters tre bud på Skanderborg-IPA, så vil man være begejstret og nærmest chokeret. 3½ stjerner

Jacobsen Maj-Bock (7,0%)

Forårsbryggen fra Jacobsen er en lys bock, en Heller Bock der også kendes som Mai Bock. I fastetiden op til påske drikker man Doppelbock for næringens skyld, men når det bliver lysere og varmere bliver bocken lysere og lettere. Jacobsens er ren og elegant, men maltkarakteren lidt endimensionel med kiks og karamel. Det kunne minde om en ren industriøl hvis det ikke var fordi den trods alt har lidt god krydret humlekarakter og bitterhed. Med sin rene og lette smag er den perfekt til frokostbordet. 3½ stjerner

Åben Stolen Sea Buckthorn (5,4%)

Historisk smagte man berliner weisse til med frugt for at gøre den syrlige øl lettere at drikke. Men som med lambic, så ynder bryggerne at finde så sure tilsætninger som muligt, og pudsigt nok, så virker det. Havtorn er et bær der ligesom passionsfrugt har en fantastisk aroma, men også en markant syrlighed. Duften går flot igen i øllet med passionsfrugt og måske også lidt fersken. Der er også en antydning af yoghurt fra mælkesyren. Smagen er tør og syrlig med god frugtkarakter, men efter det første indtryk bliver eftersmagen også lidt tung som antydninger af skovbund og en bitterhed der er lidt besk. Man kan ikke få det hele, og det er nu engang havtorns klassiske karakter. 3½ stjerner

Midtfyns Bryghus Sunshine (5,3%)

Midtfyns bud på solskin på flaske er en pale ale med et lidt orange skær. Duften er frugtagtig med tropiske noter, hvor citrus og fersken også kigger ind. Smagen er sød og frugtagtig, med en krydret note der må stamme fra gæren. Den glider ned helt uden problemer, og den smager vel af solskin. Men jeg savner lidt modstand, noget der kunne gør det interessant at drikke mere end et halvt glas. 3 stjerner

Thisted Påskesten (6,8%)

Thisted har begået en klassisk mørk bock, men brugt stenølsteknikken til at give den sit eget særlige præg. Brændende varme lavasten kommes i urten mens den koges, og gærer efterfølgende sammen med øllet. Det betyder at der sidder karameliseret urt på stenene som afgiver smag til øllet. Den klassiske fyldige maltsmag i bocken har derfor fået overtoner af lakrids og mørk sirup. Det er en velbrygget øl, men den gør ikke rigtig noget for mig, måske især på grund af sødmen. Med lakridsnoterne ville jeg mene at Påskesten egner sig bedre som nydeøl end til maden. 3 stjerner

Midtfyns Moonshine (5,5%)

Måneskinnet fra Midtfyns er en mørkere pale ale, med fokus på malten. Det er en ravfarvet øl, som pale ales så ud for 15 år siden, og det er jo fint nok når det er bryggerens intention. Den dufter kraftigt af malt, med fokus på karamel og kiks. Man fanger dog også lidt citrus og krydrede noter fra gæren. Smagen er sødlig og kraftigt maltet. Mine smagsløg ville gerne have mindre karamelmalt, men øllet leverer det der står på etiketten. 3 stjerner

Fur Påskebryg (7,7%)

Påskebryggen fra Fur skulle være en engelsk strong ale, en øl i laget mellem ESB og barley wine. Desværre var den jeg smagte hårdt ramt af diacetyl, hvilket ellers ikke ligger til Fur Bryghus. Jeg skal ikke kunne sige om den altid er gal, om det er årets batch, eller en enkelt uheldig flaske. Jeg forventede en varm maltet øl med noter af tørret frugt. Det fik jeg også til dels, men smurt over med klistret smørkaramel. 2½ stjerner

Skanderborg Forår (5,2%)

En ravfarvet lagerøl, altså vel nærmest en klassisk, eller måske en wienerøl. Malten dominerer og er af den allertungeste slags. Der er korn og havregryn, endda en tung fornemmelse som havregrød, og så er der lidt klistret diacetyl som lægger smørkaramel over maltsmagen. Der er krydret med lyng og enebær, som giver en krydret overtone til øllen. Det kunne have fungeret i en renere og lettere øl, selv om lyng og enebær minder mig mere om efterår end om forår. 2½ stjerner

One Reply to “Test af Påskebryg”

Leave a Reply