Sierra Nevada Hoptimum – Øljulekalenderen

Sierra Nevada Hoptimum i et Spiegelau IPA glasSierra Nevada Hoptimum er en imperial IPA, og den vildeste humlede øl bryggeriet Sierra Nevada nogensinde har brygget. Etiketten gør en del ud af at den er brygget udelukkende på hele humlekogler. Om man bruger hel humle eller pellets (findelt og presset til piller) er nu efter min erfaring mest et religionsspørgsmål – så længe humlen er frisk er det ikke så vigtigt.

Den er bitterhumlet med Magnum, som måske er verdens bedste bitterhumle, kendt for at give en meget behagelig bitterhed, selv ved høj IBU. I kedlen og til efterfølgende tørhumling er der brugt Simcoe og Sierra Nevadas egen eksperimentelle humletype. I humletorpedo er der brugt Citra og Chinook. Torpedoen er en humlemetode Sierra Nevada har opfundet. Det er en stålindretning der fyldes humle i, hvorefter øllet fra gærtanken cirkuleres igennem. Tid, temperatur og andre faktorer kan på den måde kontrolleres ned til mindste detalje.

Sierra Nevada Hoptimum er en rigtig old school double IPA, som sender mine tanker tilbage til de første amerikanske øl der blev importeret til Danmark for omkring ti år siden. Den er mørk gylden i farven og har holdbart, cremefarvet skum. Duften giver et sødligt indtryk med maltede noter og moden fersken og appelsin.

Etiketten til Beer Here Dark Hops og etiketten til Sierra Nevada Hoptimum

Smagen er sød, med en fyldig maltkarakter. Så følger søde frugter, sammen med lidt fyrenåle og grapefrugtskal. Til sidst møder man en rigtig dejlig aggresiv bitterhed som kradser lidt i halsen. Lige som den slags skal gøre.

Etiketten til Hoptimum er lidt mere eventyrlysten end de fleste etiketter fra Sierra Nevada. Som dansker bør man straks genkende det noble humlehoved på etiketten. Han er tydeligvis en forfader til de to humlehoveder på Beer Here Dark Hops.

Leave a Reply