Bliv helt klar til Pilsnerfestival på Dunkbar

Så er der Pilsnerfestival på Dunkbar i Odense
Dunkbar er klar til Pilsnerfestival

Så er vi nået til ugen hvor der er Pilsnerfestival på Dunkbar. På fredag og lørdag er der ti knivskarpe, frisk tjekkiske øl på hanerne, og mulighed for at smage noget af det bedste de har at byde på i verdens mest øl-elskende land (140 liter øl om året, ca. 40 liter mere end forfølgerne Tyskland og Østrig).

At der “kun” er ti forskellige øl er helt i tråd med Dunkbars filosofi: Det handler ikke om at have mange fadølshaner, men om at have noget interessant på hver eneste. Øllet kommer fra fem forskellige bryggerier, og der er to fra hvert bryggeri, med en klar hovedvægt på lys lager, altså pilsner.

Øllisten til Pilsnerfestival

En god halv liter pilsner på Dunkbar
En god halv liter pilsner på Dunkbar

Vinohradsky Pivovar:

Světlý 12°

Jantarová 13° (polotmavý)

Pivovar Kout na Šumavě:

Koutský 12° (světlý)

Koutský 14° (tmavý)

Pivovar Matuška:

Desítka (10° světlý)

Knír (14° polotmavý)

Pivovar Antoš:

Polotmavá 13°

Černé Poupě 12° (tmavý)

Únětický Pivovar:

Světlý 10°

Světlý 12°

Stamgæster på Dunkbar kender jo allerede de to øl fra Vinohradský Pivovar særdeles godt. Det er to af de tre øl der altid er på tavlens øverste to pladser, stedets husøl. Det er en svetlý til den maltede side, men stadig med et godt humlebid. Sammen med den uovertrufne polotmavý er det perfekte eksempler på hvad de tjekkiske bryggere kan med maltsmagen.

Da jeg første gang var på øltur til Tjekkiet i 2008 var Kout med afstand det mest hypede bryggeri. Her blev brygget pilsnere som i gamle dage og der blev ikke sparet på humlen. I dag er der heldigvis andre bryggerier der brygger klassisk lagerøl med store ambitioner, men Kout 12° er stadig en af de mest humlede. Tmavý 14° er en velhumlet schwarzbier som også har en del til fælles med engelsk porter. Det er længe siden jeg sidst har smagt den, og jeg glæder mig meget.

Matuška er efter min mening det eneste tjekkiske bryggeri der kan lave humlede pale ales der kan imponere en dansker, men de brygger også nogle udmærkede lagerøl. Jeg har ikke smagt disse to, så det bliver spændende at opleve. Da jeg var i Prag tidligere i år smagte jeg en 6,3% stærk pilsner fra bryggeriet, og det var en god tør og humlet oplevelse, uden spor af alkohol.

Pivovar Antoš brygger også både amerikansk inspireret humlet øl og klassisk tjekkisk lager. Det sidste er klart det bedste i deres tilfælde, og deres Polotmavá 13° er et fint eksempel på at den halvmørke lager også kan være godt humlet. Fem år gamle noter kan selvfølgelig snyde, men jeg forventer at det er en meget anderledes oplevelse end Vinohradský. Černé Poupě 12° har jeg ikke smagt før.

Únětický Pivovar har før været grundigt beskrevet her på bloggen, da jeg besøgte bryggeriet sidste efterår. Det er et godt, konservativt bryggeri der er tilfredse med at være det bedste til det de gør, så det er to gammelkendte øl der er med på programmet. De er lige en anelse mere humlede end Vinohradský, og især 10eren er en urimeligt forfriskende øl. Når jeg har smagt mig igennem alle ti kunne det godt blive den jeg kommer til at fortsætte med at drikke adskillige halvliter krus af.

One Reply to “Bliv helt klar til Pilsnerfestival på Dunkbar”

Leave a Reply