Penyllan Zoe – Fadlagret Bornholmsk Perle

Penyllan Zoe er lige kommet på markedet og jeg har været hurtig til at købe nogle flasker og smage på den. Det er en syrlig, fadlagret øl, der både er kompleks og dyb og samtidig ret forfriskende. Den er stukket sammen af to, tre og fem år gammel øl fra en Chianti tønde i solera-system. Da den ældste del af øllet er fra 2015, er det årgangen på etiketten. I virkeligheden er det en mere simpel øl end de fleste fra Penyllan, men den smager på ingen måde simpelt.

Penyllan Zoe 2015
Penyllan Zoe 2015

I glasset er Penyllan Zoe en flot, klassisk ravfarvet øl. Den er stort set klar hvis man er lidt forsigtig med bundfaldet, og har et flot skum de er svagt cremefarvet. Duften er som altid med Penyllan en lille opdagelsesrejse. Det er den italienske rødvinstønde der er dominerende. Der er noter af frisk egetræ, vanilje og balsamico, men også overtoner af valnød og røde, syrlige bær. Malten træder frem med noter af friskbagt brød og kiks.

Øl til maden

Når man er færdig med at dufte og når til at smage på øllet, så er det frugt og bær der træder lidt mere frem. Det er især ribs og kirsebær, men jeg fornemmede også lidt abrikos. Samtidig smager jeg også rødvinen og egetræet. Efter fem års fadlagring med Penyllans egen bakteriekultur har øllet udviklet en mild syrlighed der fornemmes behageligt og elegant på tungen. Syrligheden bakkes op af lidt garvesyre som i rødvin. På trods af at den ældste del af øllet er fra 2015 fornemmer man ingen alder. Ingen oxidering, ingen støvet kælder.

Læs etiketten til Penyllan Zoe

Penyllan Zoe holder 7% alkohol, og er både let og forfriskende i sin karakter. Selvfølgelig ikke i forhold til en pilsner, hvedeøl eller pale ale, men i forhold til medsøstrene fra Penyllan, så er Zoe i den lette genre. Til middagsbordet kan den anbefales hvor man ellers ville vælge en let rødvin. Gerne sommermad og gerne udendørs. Prisen gør dog at du nok ikke skal tage den til krydret barbecue hvor øllens nuancer vil blive overdøvet. Da der er mange fællestræk til min seneste anmeldelse af Herslev Damson Plums, så kunne man jo tage Zoe til hovedretten og Herslev til desserten.

Zoe er som nævnt lige blevet frigivet. Der er lavet 1396 flasker så vent ikke for længe med at få fingre i en. Den kan købes på bryggeriet når der er åbent hver lørdag eftermiddag 12-16. Desuden på nogle af Danmarks førende restauranter og så selvfølgelig i udvalgte ølbarer og ølbutikker. Bryggeriet har heldigvis en oversigt over alle samarbejdspartnere.

Den smukke syrlige øl Penyllan Zoe

Leave a Reply