Penyllan Trio: Angela, Freya og Roxy

Penyllan er efter min mening Danmarks ypperligste bryggeri. Angela, Freya og Roxy kom i handelen for knap et år siden og er tre dejlige stærke og mørke øl. Det er håndværk, tålmodighed og kærlighed, og selvfølgelig også smuk indpakning og en god historie, så øllet kan sælges. Og frem for alt, så er det smagsoplevelser der lever op til hvad øllet lover. Det er komplekst, elegant, velkomponeret og nuanceret øl. I efteråret købte jeg de tre flasker i Kvickly Middelfart, til 200 kr. flasken, og det er penge der er givet godt ud.

Man køber selvfølgelig ikke en six-pack til en fodboldkamp, men det er øl der kan gemmes, og jeg har fordelt de tre flasker over tre gode aftener hvor der var tid til at værdsætte dem. Derfor har det også taget tre måneder at skrive denne blog.

Penyllan Angela

Angela er en 7% mørk syrlig øl der har været lagret på rødvinsfad og tilsat brombær. Det er en uklar kobberfarvet øl, med et flot, tæt og holdbart skum i en mørk cremefarve, ikke ulig skummet på en Rodenbach. Smagen minder også lidt om. Duften er dog mere kompleks end den flamske klassiker, med funky noter af brettanomyces, især stald og læder. Der er balsamico og et anstrøg af bær, foruden lidt træ. Der er efterårsnoter af skovbund, men øllet dufter på ingen måde gammelt, trods de fire år undervejs.

Penyllan Angela
Penyllan Angela

Smagen er mere straightforward, med balsamico og bær. Syrligheden er aggressiv og lidt skarp. Det er især i eftersmagen at brombærrene bliver tydelige, og det er jo ikke ligefrem et bær der modarbejder aggressiv og skarp syrlighed. Det er ikke en øl for begyndere, man skal nok som minimum kunne værdsætte en Rodenbach Grand Cru for at kunne klare syrligheden her.

Penyllan Roxy Cognac & Bordeaux Barrel

Roxy er en mørk belgisk klosterøl der har lagret dels på cognacfade, dels på bordeaux-fade. Øl fra de to fade er stukket sammen, og der er tilsat lidt syrlig barleywine for at give den perfekt balance. Den er mørk kobberfarvet med cremefarvet skum.

Penyllan Roxy Cognac & Bordeaux Barrel
Penyllan Roxy Cognac & Bordeaux Barrel

Det er en fantastisk kompleks øl med noter af egetræ, tørret frugt, kirsebær og krydderier, med undertoner af mørk sirup og toffee. I eftersmagen er den svagt syrlig og med tydeligt præg af egetræ. Det er udpræget en øl som skal nydes stille og roligt, med god tid. De bedste belgiske trappister får kam til deres hår, og de mest komplekse engelske barleywines kan også godt se sig over skulderen. Det er simpelthen en af de allerbedste øl jeg nogensinde har smagt.

Penyllan Freya

Freya er en blanding af mørk belgisk klosterøl og milk stout, der er brygget hver for sig, og derefter blandet og lagret tre år på cognacfad. Bryggeriets vildgær har udviklet en syrlig og funky øl, der ligesom Angela også er lidt aggressiv. Den dufter og smager af egetræ, balsamico og kirsebær, med en fin tone af chokolade fra stout-delen af øllet.

Penyllan Freya
Penyllan Freya

Faktisk bliver en undertone af mørk chokolade hængende langt ind i eftersmagen. En spændende øl som bliver ved med at byde på nye nuancer gennem aftenen. Det fungerede rigtig godt bare at sidde i lænestolen og hygge sig med den, men den ville også være en spændende ledsager til tunge og mørke gryderetter her i de mørke måneder.

Læs mere om øllet på Penyllan’s website

One Reply to “Penyllan Trio: Angela, Freya og Roxy”

Leave a Reply