Øl og ost smagning med Arla Unika

Arla Unika har blandt brugt Corona-nedlukningen på at invitere danskerne til øl og ost smagning. Faktisk er der “digital ostesmagning” et par gange om måneden i denne omgang nedlukning. Den digitale smagning gør det unægteligt lettere for fynboer at være med. Smagninger med Arla Unika foregår ellers i butikkerne i København eller Århus. Der var til denne smagning fire oste og to øl fra Bad Seed Brewing, og Eva og Mette fra butikken i Århus var værter. Der blev streamet på Facebook.

Klar til online Øl og Ost Smagning med Arla Unika
Klar til online Øl og Ost Smagning med Arla Unika

Smagningen begyndte kl. 19, så jeg havde snydt lidt og spist en yderst let aftensmad kl 17. Osten blev taget frem fra køleskabet en halv time før det gik i gang, så det kunne være tempereret, og sat klart på et stort skærebræt. Skulle jeg ikke fotografere, så havde brættet sådan set været tilstrækkelig anretning.

Digital øl og ost smagning med Arla Unika og Bad Seed Brewing

Øl og ost smagning: Del 1

Vi lagde ud med Gammel Knas Creme. En smøreost lavet på den klassiske Gammel Knas. Den er Unikas helt store hit og er en Havarti lagret 24 måneder. Den er nu blevet behandlet som smelteost, altså den måde man omdanner affaldsost til rejeost. Og bare rolig, den havde al den elegante nøddeagtige smag af Gammel Knas. Når den er smørbar, så er det lidt vulgært at spise cremen alene med en ske. Til gengæld er den oplagt at smøre på et lækkert stykke knækbrød, så der også kommer et sprødt element.

Arla Unika Gammel Knas Creme med Unikas knækbrød

Til de første to oste var der Bad Seed Neu Pilsner, en lækker frisk og sprød pilsner af den bayriske skole med lækker frisk maltsmag, og en god, floral humle. Med karbonering og humlebitterhed var den en perfekt ledsager til den cremede ost. Samtidig spillede malt og knækbrød også godt sammen.

Den smukke ost Skærsild som er koldrøget Fynbo-ost

Næste ost var røget. Skærsild er en ost af Fynbo-typen, en fast og tæt skæreost. Når den er færdigmodnet bliver den koldrøget i to døgn med bøg og rød-el. Det er en fast ost med lækkert bid. Den dufter røget som en god spegepølse. Smagen er godt doseret, så man smager både røg og ost. Da skorpen er naturlig (uden paraffin og plastik) så kan den spises med. En skive med meget skorpe gav en ekstra intens røget oplevelse.

Røget Skærsild med Bad Seed Neu Pilsner
Røget Skærsild med Bad Seed Neu Pilsner, og snittet med ekstra skorpe for at får endnu mere røg

Pilsneren spillede denne gang virkelig godt sammen med osten. Man kunne blive helt i tvivl om der var røg i øllen. Det er som om karakteren af den tyske pilsnermalt spiller ekstra godt sammen med røget mad. Om det er skinke, pølser eller ost, så passer karakterfuld pilsner godt sammen med røg.

Bad Seed Good Morning Vietnam coffee milk stout

Øl og ost smagning: Del 2

Til anden halvdel af smagningen var der Bad Seed Good Morning Vietnam. Det er en kraftig, velhumlet stout på 8,3% med vietnamesisk kaffe og laktose. En let sødlig øl, med kraftig og kompleks smag af blandt andet chokolade, kaffebønner og vanilje. Lidt sødme er godt til at matche de skarpe oste, og sort øl giver traditionelt et helt særligt medspil til kraftige og lagrede oste.

Arla Unika Nordlys - Kraftig rødkit ost

Tredje ost var netop vellagret. Nordlys er opkaldt efter farvespillet i den kraftige rødkit-kultur der afsætter farvespil uden på osten. I forhold til den mere kendte Rød Løber så er den lavet med mere rødkit, og får derfor en kraftigere skimmelsmag. Der er skovbund og svampe i smagen, og det er her de mørke smage i øllen spiller ind.

Arla Unika Nordlys med Bad Seed Good Morning Vietnam
Saltmandler og solbær-honning marmelade spillede også sammen med sort øl

Til afslutning var der Hallands Himmel. Det er en langtidsmodnet blåskimmelost der er blevet dehydreret for at intensivere smagen. Mens fastoste som Gammel Knas eller Havgus uden problemer kan lagres i flere år, så modner skimmeloste hurtigt. Men Hallands Himmel er 8 måneder undervejs, fordi dehydreringen sætter tempoet ned.

Arla Unika Hallands Himmel

Igen er der skovbund og svampe i duften, mens smagen også byder på masser af umami og salt, og lidt skarp bitterhed fra blåskimlen. Men selv om der foregår rigtig meget, så er den kompleks på en meget nedtonet måde. Det er ikke en skarp blåskimmelost som en Stilton eller en Roquefort. Faktisk fik jeg den tanke at Good Morning Vietnam var en lidt for kraftig øl til den. En Orval kunne være spændende.

Vær selv med næste gang

Man købte et smagesæt på Unikas webshop til 300 kr. Det er tiltænkt 2-3 deltagere, men på en aften klarede jeg da uden problemer at drikke de to halvliters øl og spise knap halvdelen af osten. Og det bliver jo ikke gammelt de nærmeste dage. Sættet sendes nedkølet med ekspreslevering, så fragten er lidt dyrere end på mange andre varer. Jeg bestilte sammen med en anden i Odense, og så var vi på et beløb hvor der var fri fragt. Den 26. februar er der igen Øl og Ost Smagning. Denne gang kommer Fredrik fra Bad Seed Brewing endda med som ekstra vært.

Øl og Ost Smagning fra Arla Unika

Leave a Reply