Øl og Mad: Svinekæber med øl og rodfrugter

Ølbraiserede svinekæber er en klassiker i ølkøkkenet, og med vinterens grøntsager er det rigtig klassisk simremad og vintermad. Denne her version var rigtig lækker, og utroligt let at gå til. Svinekæber er desværre blevet meget populære, så de er ikke så billige som de har været. Slagteren har dem, og alternativt kan man slå til når supermarkederne en gang i mellem har dem i tilbudsavisen. Læs nederst hvilken lækker, mørk øl jeg vælger til svinekæber.

Ølbraiserede svinekæber med rodfrugter og serveret med Fuller's Vintage Ale 2012

Hvilke grøntsager der bruges kan selvfølgelig være en smagssag, og et spørgsmål om hvad man lige har liggende. Jeg gik efter lidt varieret smag, og farvespil. Både jordskokker og gulerødder holdt sig sprøde, så der var også lidt struktur i retten.

Rå svinekæber med salt og peber

Tilberedning

Begynd i god tid. Der er ikke meget arbejdstid, men lang tids tilberedning er hemmeligheden bag de smørbløde møre svinekæber. En tung stegegryde i støbejern der kan gå i ovnen kommer virkelig til sin ret her. Alternativt kan retten laves i stegeso eller et almindeligt dybt ovnfad, hvis man starter med at brune af på en pande.

Fire svinekæber passer til to personer. Mængden af grøntsager må afhænge af hvor sulten man er. Først brunes svinekæberne, der er gnedet generøst med salt og peber, ved høj varme. Derefter skruede jeg lidt ned for varmen og brunede et par skalotteløg, rigeligt hvidløg, og lidt chilier. Det var de sidste rester af de hjemmedyrkede, så der er ikke så meget styrke i.

Svinekæber bliver brunet i min pyrex slowcook gryde

Da løgene var klare tilsatte jeg et glas øl (4dl). Det var en hjemmebrygget mild ale, men en hvilken som helst (velsmagende) mørk øl uden for meget bitterhed vil kunne gøre det. Øl som Refsvindinge Ale Nr. 16 og Newcastle Brown Ale, eller måske en Leffe Brune kunne være gode, billige muligheder. Der blev også krydret med Worchester sauce, og rigelige mængder laurbærblade, timian og salvie, og tilsat en smule tomatpuré og en dåse hakkede tomater.

Klargøring af maden

Så kom gryden i ovnen som var sat på omkring 125 grader. Den fik i alt knap 5 timer. En god times tid før den var færdig kom grøntsagerne i. Der var gode danske rodfrugter, kartofler, selleri, jordskokker og gulerødder, og for farvens skyld og lidt ekstra smag to røde snackpeberfrugter.

Jordskokker, snackpeber, gulerødder, kartofler og selleri.

Ti minutter før tid tog jeg gryden ud igen og smagte på det. Smagen blev justeret med lidt ekstra salt og peber og lidt eddike, og så kom der ekstra chili i så retten fik et krydret bid. Det er op til en selv om man vil gå den vej. Så fik den de sidste ti minutter og var klar til servering.

Hvilken øl til svinekæber?

Svinekæber skal naturligvis serveres med øl, og det må gerne være en god, kraftig øl. Jeg synes ikke denne slags fyldig simremad skal have en ekstremt humlet øl, eller kraftigt ristet sort øl, jeg går hellere efter øl der komplimenterer maden end et modspil. Så gerne en kraftig og fyldig øl med malten i centrum hvor noter af toffee-brødskorpe kan spille sammen med smagen af lang tid i ovnen. Det kan være tysk bock, belgisk dubbel eller engelsk strong ale/barleywine.

Ølbraiserede svinekæber med rodfrugter. Serveret med Fuller's Vintage Ale, 2012

Valget faldt på Fuller’s Vintage Ale, i det her tilfælde fra 2012. En øl der ikke eksploderer i smag, men på sin egen stilfærdige og elegante måde er fuld af smag, med masser af nuancer. Og med tilpas meget diskret humlebitterhed til at balancere sødmen fra tomat og rodfrugter i retten. Et perfekt valg, hvis jeg selv må sige det.

Leave a Reply