Øl og Mad: Spaghetti Bolognese med øl

Spaghetti Bolognese med Rodenbach Vintage 2007
Spaghetti Bolognese med Rodenbach Vintage 2007

Forleden havde jeg virkelig lyst til en god gang spaghetti bolognese, den gode italienske klassiker som rundt om i Danmark fortolkes bredt som spaghetti med kødsovs. Jeg tager altid udgangspunkt i den klassiske version, men tilføjer gerne et personligt præg. Når jeg står hos grønthandleren ryger der ofte mere i posen end bare selleri og gulerødder. Og så skal nordeuropæisk spaghetti bolognese naturligvis laves på øl og ikke rødvin.

I Belgien, og muligvis mest når man er ølturist i Bruxelles’ turistkvarterer, ser man ofte at restauranterne har spaghetti bolognese lavet på Chimay Bleu, den mørke, stærke klosterøl, med masser af vinøse kvaliteter. Den version har jeg lavet adskillige gange, men denne gang prøvede jeg noget nyt, nemlig at bruge syrlig øl, flamsk rød ale.

Ingredienser til Spaghetti BologneseJeg havde nogle flasker tilbage i kælderen af Rodenbach Vintage 2007, som efter fem år (den er tappet 2009) er begyndt at smage en smule støvet, så det var ikke den store helligbrøde at komme et par deciliter i maden. Rodenbach Vintage er en særlig aftapning Rodenbach Grand Cru af årgangens mest vellykkede tønde – Rodenbachs øl ligger jo 24 måneder på tønder og modner. Jeg tror bestemt at det syrlige er et perfekt match til spaghetti bolognese, og den almindelige Rodenbach Grand Cru kan købes i specialforretninger til en ganske fornuftig pris.

Spaghetti Bolognese simrer på komfuret i min lækre Pyrex Slowcook støbejernsgryde

Opskrift: 500g hakket oksekød brunes af i en stor gryde. Et par fint snittede løg brunes forsigtigt med, og når de er klare tilføjes rigeligt hvidløg. Så hældes der et par deciliter øl over og det får lov at dampe af et øjeblik. Så tilføjes grøntsager: Nogle gulerødder og 5-8 stængler bladselleri er uomgængelige. Jeg havde desuden valgt et lille hoved fennikel, og to peberfrugter. Desuden en chili af de ikke særlig stærke og renset for frø og frøstole.

Peberfrugt, chili, bladselleri, hvidløg, løg, gulerod og fennikelDer blev tilføjet en dåse hakkede tomater, og krydret med salt, peber, lidt oregano og fem laurbærblade, og så blev blusset skruet ned til lav simrevarme. Jo længere simretid des bedre, spaghetti bolognese er en simreret, i modsætning til den hurtige hverdagsret spaghetti med kødsovs… To timer senere kogte jeg en portion spaghetti. Man er vel en slags madblogger, så det blev økologisk fuldkornsspaghetti, som føles sundt og smager lige så godt som “hvid spaghetti”.

Der blev dynget rigeligt revet parmesan over, og ølflasken kom ud af køleskabet igen. Laves spaghetti bolognese på almindelig Rodenbach Grand Cru som købes i 33cl flasker, så kan man naturligvis også drikke andre øl. En dubbel eller stærkere mørk belgisk klosterøl, eller måske en mørk lagerøl som en bayrisk dunkel eller bock. Og skulle man have lyst til en kølig italiensk rødvin i sommervarmen, så er der heller intet galt i det. God fornøjelse!

Spaghetti Bolognese med Rodenbach Grand Cru
Spaghetti Bolognese med Rodenbach Grand Cru

Leave a Reply