Øl til nytårsaften – gode nytårsøl
Sæsonøl til en enkelt aften er en svær ting, og det er få bryggerier der laver nytårsøl, og kan man overhovedet drikke øl til nytårsaften? Jeg kan godt lide champagne, men det er faktisk ret mange der helst er fri. Jeg mener selv at der er en vis sammenhæng mellem om man er klar til at drikke syrligt øl (specielt ægte belgisk lambic) og champagne. Jo mere ægte, naturlig og non-dossage champagnen bliver, jo mere minder de to om hinanden.
Jeg havde to slags nytårsøl på hylden. Mikkeller brygger øl til verdensmarkedet, og hans Nelson Sauvignon er desuden “nytårsneutral” i navn og etiket, så den kan sagtens sælges på andre tidspunkter. Det Lille Bryggeri brygger under 500 liter øl af gangen, og mon ikke også 1000 flasker nytårsøl skulle være til at sælge? Jeg skal selv drikke champagne og lambic i morgen, så det var ikke noget problem at åbne nytårsøllet før tid og teste det.
Nelson Sauvignon
Mikkeller Nelson Sauvignon blev første gang præsenteret som øl til nytårsaften i 2009, det år Nelson Sauvin-humlen trådte ind som årets hype på den globale ølscene. Det er en fantastisk ide. En lys og tør belgisk type, brygget med den hvidvinsagtige Nelson Sauvin-humle, modnet på hvidvinsfad, og tilsat vildgæren brettanomyces for at give en ekstra tør øl a la champagne.
Jeg havde en original 2009-flaske stående, og en flaske der er et par år gammel, men som jeg ikke kunne finde årstal på. Da jeg i sin tid fik originalen blev jeg blæst helt omkuld over hvor fantastisk en øl det var. Jeg købte adskillige flasker og drak den til nytår de efterfølgende år. I dag er gassen desværre gået af ballonen. Bogstaveligt. Det var en helt flad øl uden den kulsyre der må siges at være et væsentligt krav til en øl til nytårsaften. Holdbarhedsdatoen er 2019.
Den friskere udgave er lidt lysere i farven, og sprudlende lækker, både i duft og smag og ikke mindst karbonering. Der var duft og smag af friske lyse frugter, tørret abrikos, mild “funky” karakter af brettanomyces, foruden træ og en fin balancerende garvesyre. Den har nået at få en svagt støvet oxidering som kun de færreste øl undgår efter to-tre år i kælderen.
Det er en øl der ligesom champagne kan nydes uden tilbehør til aperitif, og på ethvert andet tidspunkt, og jeg forestiller mig også at den kan gå an ved nytårsmiddagen. Hvis champagne drikkes til de sarte fisk i forretten, så er Nelson Sauvignon til de lidt mere kraftige og gerne fede fisk, da det er en øl med fylde og nogen bitterhed. Varmrøget laks virker oplagt.
The Big Bang
Det Lille Bryggeri Big Bang er en årligt tilbagevendende øl til nytårsaften. Den har før været brygget med rød druesaft, men sidste år var der brugt mango og lime, og i år passionsfrugt. Det er en lys belgisk type, brygget på champagnegær, hvilket er en tilbagevendende gimmick når bryggerierne laver øl til festlige lejligheder. Jeg synes det er en misforståelse, og synes at champagnegæren giver en ærgerlig og dominerende gærsmag i øllet.
Passionsfrugt har to hovedtræk som på forskellig vis kan bruges i øl. Det er en enormt aromatisk frugt og duften er indbegrebet af “tropisk frugt”. Samtidig er det en meget syrlig frugt, noget der kan udnyttes i moderne berliner weisse (som Brewski Tropical Sneeze), og i syrlig frugt-IPA (som Brewski Passionfeber). Hos Det Lille Bryggeri er det aromaen der fokuseres på, og den udnyttes til fulde.
Duften er fyldt med tropisk frugt. Ved man ikke at det er ren passionsfrugt kan man også gætte på ananas, fersken og lychee. Smagen er sødlig, og her får malten også lov at spille en rolle. I afslutningen kommer en note af gær som jeg jo så i hvert fald ikke bryder mig om. Det er en fin velkomstøl i den lette og søde ende, og kunne garanteret også være bedre og mere spændende til kransekage end den sædvanlige søde og billige mousserende vin.
Syrlige øl til nytårsaften
Det er fint og spændende at bryggerierne laver særlige øl til nytårsaften, men jeg kan ikke komme uden om at belgisk lambic er det mest festlige øl. Det er eksklusivt, og de særlige aftapninger handles til priser som god vin. Det har godt af en tur i kælderen – eller kan i hvert fald tåle lagring, i modsætning til stort set alt andet øl. Og så ser det vanvittig godt ud i glasset.
Server lambic til festlige lejligheder i champagneglas eller andre smalle glas, hvor øllets farve kommer helt til sin ret, og hvor de livlige bobler kan følges. Kan man lide lambic, så kan det ligesom champagne sagtens serveres til stort set al mad. Belgierne har jo for eksempel både moules frites og kanin i geuze, og i april fik jeg tung belgisk stuvning med geuze på 3 Fonteinen.
Nytårsøl eller champagne
Champagne skal der selvfølgelig også til og her har jeg købt Årets Nytårschampagne ifølge min odenseanske blogger-kollega Madsvin, Pierre Bailette – Le Village. Forventningerne er i top: “Vinen her er utrolig stram og præcis i sit udtryk allerede fra start af… Da den blev smagt anden gang, havde den udviklet sig endnu mere, og var gået fra at være rigtig god til at være fremragende. Utroligt vellavet champagne, som alle er begejstrede for.”
Uanset hvad valget falder på, så ønskes alle læsere en festlig aften og et godt 2017!
Jeg glæder mig meget til at høre, hvad du synes om champagnen 🙂
Rigtigt godt nytår!
Den smagte fantastisk, og var en god kompleks oplevelse.