Øl fra Ukraine

Øl fra Ukraine er det helt rigtige at drikke i øjeblikket. Indrømmet, det er ikke noget der skræmmer den russiske præsident, og det er ikke noget der gør den store forskel, men når jeg drikker importeret øl kan det lige så godt være importeret fra Ukraine. Beers for Ukraine er et initiativ der sørger for at der bliver købt øl fra små ukrainske bryggerier. Det er til salg i Danmark (og resten af Europa gennem webshop) og al profit går til Ukraine. Jeg har smagt de første fem, som beskrives herunder. Rækkefølgen er simpelthen som de blev drukket.

Der er tale om tre forskellige bryggerier i Kyiv. 2085 og Varvar ligger tæt på hinanden i centrum af byen, mens Rebrew ligger i forstaden Brovary. Jeg ville gerne skrive en hel masse om bryggerierne, men har ikke så meget tid, og det er begrænset hvor mange oplysninger der kan findes. Det må blive et hurtigt sammenskriv af de oplysninger jeg kan finde på nettet.

Beer For Ukraine har meget spændende øl fra Ukraine

2085-1 Bohemian Pilsner

2085 er et “futuristisk” bryggeri. Navnet er således et årstal. Bryggeriet ser dog ud til at være åbnet sidste år, og ikke først om 63 år. Der brygges helt klassiske stilarter, men også langt mere eksperimenterende øl. Den første jeg smagte hørte til de klassiske, nemlig en tjekkisk pilsner. Det er en let uklar smukt gylden pilsner. Den har den helt rette maltprofil og fylde, og med 45 IBU hører den til i den humlede ende. Det er den helt rigtige slags tjekkisk pilsner: For hver mundfuld synes jeg bedre om den. Deres bud på futuristisk design kan jeg også godt lide, Det meste af dåsen får lov at stå i rent stål, med et rødt logo, og en begrænset mængde tekst i sort. Simpelt og lækkert lige som den fremragende øl.

2085-1 Bohemian Pilsner er den bedste øl fra Ukraine som jeg har smagt.
2085 Bohemian Pilsner er den bedste øl fra Ukraine som jeg har smagt.

Rebrew Popelka Lager

Rebrew er en sammentrækning af Reformation Brewery, men meget mere kan jeg ikke lige finde ud af om bryggeriet. Deres website er nemlig aktuelt kun på ukrainsk og med kyrilliske bogstaver, så det er lidt hårdt og langtrukkent at læse sig igennem. De har eksisteret siden 2019, og er tilsyneladende mest fokuseret på de mest trendy øltyper med masser af syrlig frugtøl og kagestout. Her er det dog deres bud på en tjekkisk pilsner.

Popelka er det tjekkiske navn for Askepot, og billedet på øldåsen kunne tyde på at den er navngivet efter en tjekkisk TV-film som sikkert har været vist i hele østblokken siden 1969. Den er mere klar end 2085-pilsneren. Den dufter til gengæld knap så kraftigt og er hele vejen rundt lidt af en skuffelse i sammenligning. Lidt tyndere i smagen og med en smule diacetyl som ikke er charmerende. Den er også markant mindre humlet.

Popelka fra Ukraine 2022, og Popelka fra Tjekkiet 1969
Popelka fra Ukraine 2022, og Popelka fra Tjekkiet 1969

2085-5 Fake Brett IPA

Fake Brett dækker over at her er en IPA der er knastør som om den var eftergæret med vildgær. Men at dømme efter smagen er der ingen brett, bare en virkelig effektiv gæring. Den uklare, orange øl dufter af klassisk humle. Det er især citrus og fersken der gør sig gældende. Der er som sagt nærmest ingen restsødme, og det får bitterheden til at virke voldsommere end de 45 IBU den holder. Desværre er den en anelse støvet og mudret i smagen. Den er tappet for to måneder siden, så den burde være frisk nok. En skam, for det kunne ellers have været min nye yndlings-IPA.

2085-5 Fake Brett IPA

Varvar Testdrive IPA

Varvar Brew åbnede i 2015 og har også det klassiske line-up af kendte øltyper og moderne eksperimenter. Testdrive er en klassisk 5,6% IPA, mildt humlet med kun 25 IBU. Jeg tror navnet skal betyde at den er for dem der kun er nået til at testkøre de humlede øltyper. Dermed er det også helt OK at jeg synes den er lidt kedelig. Duften har citrus og malt og desuden lidt florale noter, men smagen er ud over at være sød og kedelig også lidt støvet. Til gengæld er det en flot slank 33cl dåse med en fin etiket. På forhånd var det faktisk den jeg havde højest forhåbning til.

Varvar Testdrive IPA

Rebrew Plague Doctor

Den ukrainske runde slutter med en sort IPA. Den er mørkebrun, tæt på sort og har et tæt og flot lysebrunt skum. De mørke malte er klart dominerende i forhold til humlen, der holder sig diskret i baggrunden. Lakrids og karamel dominerer sammen med lidt ristet brød. Selv om der er brugt Citra og El Dorado på humlefronten, så er det græs og mild citrus man oplever. Jeg tror det er en påmindelse om hvor frisk og høj kvalitet af humle de danske bryggerier efterhånden får leveret.

Rebrew Plague Doctor Black IPA

Leave a Reply