Odenses Ølhistorie – Albanis begyndelse

I sidste uge holdt jeg et foredrag om det fynske øls historie under H. C. Andersen Festivals i Odense. Udgangspunktet for foredraget var fire fynske øl der repræsenterede en god indgangsvinkel til hver deres afsnit af foredraget. Der var nogle der bad om at kunne læse mine noter og det kan I nu her. Første afsnit handlede om Odenses ølhistorie, under overskriften Kommerciel brygning i byerne.

Albani Odense 1859 er en fejring af Odenses Ølhistorie og Albanis grundlæggelse i 1859

Mens man på landet altid har brygget øl til eget behov, så har man i byerne langt tilbage i tiden købt sit øl. Bryggerlauget havde, som de øvrige håndværkerlaug, monopol på deres profession, indtil monopolet blev ophævet i 1805, som følge af klager over kvaliteten. Nu begyndte kommercielle bryggerier at dukke op, og bryggede i første omgang den svage, overgærede hvidtøl.

I Bayern havde man i samme periode perfektioneret det undergærede øl, som blev populært, og også hurtigt en eksportsucces. Danskerne vill også have bayersk øl, og i 1834 åbnede  Odense det første danske bayersk-øl bryggeri, Thomas Gruts bryggeri i Nørregade. Det overlevede dog ikke så længe, og Carlsberg blev efter dets åbni9ng i 1847 det første danske bryggeri der havde længerevarende succes med bayersk øl.

I Odense åbnede Albani i 1859. En farmaceut og tidligere Carlsberg-brygger, Theodor Schiøtz stod i spidsen for bryggeriet, og det gik så godt at han i 1879 var byens største skatteyder.

Øllen Albani Odense 1859 blev udviklet til bryggeriets 150 års jubilæum, som en øl til det danske middagsbord, og dens maltsødme fungerer da også bedst sammen med mad – eller for de mange der holder af sødere øl end jeg gør. Den er fyldig og sød, og har en mørkere rav-farve, der måske ikke er helt ved siden af det bayerske øl man bryggede midt i 1800-tallet.

Albani har flittigt benyttet sig af H. C. Andersens ros til reklame-øjemed.
Albani har flittigt benyttet sig af H. C. Andersens ros til reklame-øjemed.

I 1874 nævnte H. C. Andersen Albani i et brev, noget som bryggeriet naturligvis har taget til sig og flittigt brugt til reklameformål. Han boede på det tidspunkt på godset Bregentved, og skrev til en veninde: Vi faaer her paa Bregentved Albani-Øl. Det er nok fra Odense, men indtræffer fra Kjøbenhavn, jeg troer fra et stort Øl-Udsalg i Larslaistræde. Grevinden og jeg drikker det, og jeg kan ikke noksaa rose dette Øl, det er ikke saa stærkt som den Porter Frøken Anna drikker, har ikke den spiritussmag der er ved bayrisk Øl, det er læskende, velsmagende og kraftig.”

Albani havde stor succes med øllet, og konkurrerende bayersk-øl bryggerier dukkede op. I 1874 grundlagdes Bryggeriet Odense der lå mere centralt i Odense, i firkanten Mageløs/Holsedore/Filosofgangen. Bryggeriet havde også succes med deres øl, og i 1934 blev bryggeriet købt af Albani. Som en slags minde om et væsentligt kapitel i Odenses Ølhistorie, fortsatte Albani med at brygge både Odense Pilsner og Albani Pilsner helt op i 1980erne, hvor endelig det var Albani Pilsner der blev udfaset, og navnet Odense Pilsner blev synonym med Albanis fortsatte lokalpatriotiske forankring.

One Reply to “Odenses Ølhistorie – Albanis begyndelse”

Leave a Reply