Odense Specialølfestival 2023

I går var der Specialølfestival i Odense. Albani havde samlet knap 20 små og store bryggerier i deres Anarkist Taproom. Det må have været en succes publikumsmæssigt, i hvert fald stod vi som sild i tønde i den travleste periode om eftermiddagen. Specialøl dækker her over alt fra lancering af en ny Albani Æble Pale Ale, over veletablerede mikrobryggerier til det nyetablerede Broløkke Herregård. Fyn var naturligvis velrepræsenteret, og Brewdog var eneste udenlandske gæst. Jeg deltog for at hilse på bryggerne og smage noget nyt øl, og havde ikke planer for et blogindlæg. Så lidt tilfældigt følger her nogle kortfattede noter om højdepunkter fra festivalen.

Det Lille Bryggeri havde som altid et kæmpe udvalg med på Odense Specialølfestival.
Det Lille Bryggeri havde som altid et kæmpe udvalg med på Odense Specialølfestival.

Ugly Duck Cerasus

Med Cerasus fik vi endnu en fadlagret syrlig øl fra Ugly Duck i 2022, men jeg havde ikke fået smagt den før nu. Det er en syrlig øl med kirsebær, og er flot mørkerød i glasset. Duften er funky, med masser af brettanomyces. Der er også noter af kirsebær og balsamico-eddike. Det er en god øl, men ikke helt i toppen. Til gengæld fik jeg også gensmagt Ugly Duck Brabant, som er en sublim øl. Som en Rodenbach hvor der er skruet ekstra op for intensiteten.

Ugly Duck Cerasus Cherry Sour Ale

Amager Quidnunc

Med vanlig humor lanceres Quidnunc som en “Session Double IPA”. Det kan man ikke, men den velhumlede 7,7% er alligevel ret sessionable for en så stærk øl. Der er masser af tropisk frugt i næsen, og en fornuftigt humlet afslutning. Jeg kunne da godt drikke to eller tre pints i en session. Der var også Enjoy Every Sandwich på fad, en 7% IPA. Den havde også en dejlig tropisk duft, men virkede lidt tynd og kedelig i smagen.

Blogger-kollega Ousen Om Øl var bag baren for Amager Bryghus.

Fanø Survival Techniques

Survival Techniques har eksisteret i et par år, men jeg gensmagte den på Odense Specialølfestival og blev enormt glad. Det er en old-school Double IPA på 8,7% med gode gamle Chinook og Columbus som de dominerende humler. Duft af grapefrugt og fyrenåle og en bitterhed der kradser lidt i halsen. Der er endda brugt lidt Abbey Malt i brygningen som giver lidt farve og maltsmag. Hvis du for femten år siden ledte efter den vildeste IPA; så find en Fanø Survival Techniques.

De lækreste råvarer i Fanø Survival Techniques Double IPA
De lækreste råvarer i Fanø Survival Techniques Double IPA

Det Lille Bryggeri Moviebox

Ideen med øllet skulle være en øl brygget med popcorn som kan drikkes til en filmaften. Den er på 13%, så når du går på tanken efter moviebox og film, så find gerne nogle korte komedier og actionfilm. Du holder ikke til at se Titanic eller Avengers Endgame med denne øl i glasset. Det er (heldigvis) ikke til at smage at der er popcorn i. Til gengæld er den lagret med egetræspåner og bourbon, og det smager dejlig tydeligt igennem. Den er lavet på belgisk gær, men fungerer grundlæggende som en fremragende barley wine.

Det Lille Bryggeri Moviebox

Dry & Bitter Arepo

Vi bliver nærmest i filmverdenen. Ordet Arepo stammer nemlig fra Satorformlen der spiller en rolle i filmen Tenet. I Dry & Bitters fortolkning er det en syrlig øl med nektariner. Indtil videre er der kommet tre syrlige øl navngivet efter de fem ord i Satorformlen. Sator er en ren syrlig øl uden tilsætning. Tenet er med kirsebær. Arepo er ren og lækker, med masser af funk. Det er en ret syrlig øl, med tydelige frugtnoter af både citrus, nektarin og fersken.

Dry & Bitter Arepo

Midtfyns Pitch Black og Deep Amber

Midtfyns Bryghus har fadlagret to af deres populære stærke øl Imperial Stout og Barleywine. De kom på markedet i slutningen af 2022, men jeg stødte første gang på dem på Odense Specialølfestival. Pitch Black er den samme runde og lækre imperial stout som originalen, med noter af toffee og lakrids. Men den har fået yderligere lag af egetræ gennem lagringen, og jeg fornemmede desuden en antydning af røg. Deep Amber er en lidt rå barley wine som havde svage noter af gær i baggrunden. Jeg kunne godt forestille mig at den vinder ved at stå et år i kælderen.

Midtfyns Bryghus Pitch Black og Deep Amber

Leave a Reply