Ny Nordisk Øl: Uden humle? Med dansk gær?

Ny Nordisk Øl er et emne der diskuteres heftigt i den danske ølverden i disse år – eller måske rettere, i de inderste cirkler af den danske ølverden. Det er endnu ikke et folkeligt projekt, men håber så afgjort at blive det. Dansk Mikrobryg er i 2010erne noget ud til folket, men det er stadig øl der baserer sig på tysk, belgisk, engelsk og ikke mindst amerikansk tradition.
Ny Nordisk Øl handler om at give det danske øl en egen identitet. Det er et forgrenet projekt med flere dagsordener: Skal Ny Nordisk Øl være brygget på lokale råvarer? Skal det være en helt ny øltype? Skal det være historisk forankret? De tre ting udelukker ikke hinanden, men det er ikke let at forene.

På torsdag holdes en ølsmagning på Søernes Ølbar af øl uden humle. Mens der rundt om i landet arbejdes på at dyrke lokale sorter af humle, så arbejdes der også på helt at erstatte humlen med danske urter og bær. En dogme-tilgang der der ikke bare er historisk forankret, men forankret 1000 år tilbage i historien. For mig svarer det lidt til hvis filmens dogmebrødre havde valgt ikke bare at arbejde med real-lyd, men at gå helt tilbage til stumfilm. Spændende og eksperimentelt, men næppe så produktivt og slet ikke folkeligt.
Nu er jeg født skeptiker, og elsker i øvrigt humle i min øl, men trods min skepsis for den humlefri øl, og især dens folkelige fremtid, så ser jeg frem til at se hvad Danmarks kreative bryggere (og Dugges fra Göteborgkanten) er kommet frem til. Og det kan da ikke udelukkes at en fremtidig unik dansk øltype vil indeholde rønnebær, malurt eller porse – eller måske hyldeblomst som allerede har et folkeligt fodfæste, men ikke er bittert og dermed skal kombineres med humle eller andet bittert.
Personligt synes jeg der var mere mening i at acceptere en globaliseret verden, og at international handel med malt og humle i øvrigt har eksisteret i århundreder – og den gær der skaber 95% af det øl der drikkes verden over har jo sine rødder i Carlsbergs laboratorier i Valby – så hvorfor ikke arbejde med en ny og umiskendelig skandinavisk øltype?

Det er jo i virkeligheden helt unikt at sidde ved et skrivebord og ville udvikle en ny øltype – de plejer at dukke op organisk. Den seneste virkelig unikke type der er kommet frem, er efter min mening den engelske golden ale. Forskellige engelske små-bryggerier som bryggede cask ales fandt på at bruge de lyseste engelske malttyper, en markant humling, og så ellers engelsk gær og engelsk håndværk til at skabe en øl der kunne tage kampen op med den altdominerende pilsner. Da mere udtryksfuld amerikansk humle blev tilføjet pakken, slog den for alvor igennem og har i dag flotte markedsandele i Storbritannien. På trods af at være skabt som reaktion på kontinentalt øl, og inkludere amerikansk humle, så er det en øl med umiskendelig engelsk sjæl – her er problemet selvfølgelig at det sådan set er selve sjælen der mangler i dansk bryg, og som Ny Nordisk Øl håber at udvikle.
En virkelig spændende tilgang ville være at isolere en ny gærtype med sin helt egen karakter. Der er enkelte amerikanske bryg der er eftergæret med lokale varianter af vildgær af brettanomyces-stammen, simpelthen gennem ved uoverlagte infektioner af øllet. Men indsamling og isolering af en ny gærtype er mig bekendt ikke forsøgt, eller i hvert fald ikke med held. Dette ambitiøse projekt vil Munkebo Mikrobryg sammen med Syddansk Universitet nu tage fat på. Læs mere om projektet her
At begynde eftersøgningen efter den nye danske gær på gamle kornsorter er særligt interessant, og vil naturligvis også bære en rigtig god historie når det til sin tid skal bruges kommercielt. Hvilken øl der skal brygges af den resulterende gær må selvfølgelig være et spørgsmål om gærens egenskaber, men det kunne da være spændende med en original hvidtøl, dvs. øl brygget på lufttørret malt, dansk gær og dansk humle – som historisk set også i mange tilfælde har været fynsk.
Der er lang vej igen, og der kan forventes mange flere indlæg på beertalk.dk med Ny Nordisk Øl som emne. traditionelle nordiske ingredienser som honning, rugmalt og røget malt har ikke været nævnt her, men det kan jo komme.
(billeder fra Wikipedia)