Ny gær til Ny Nordisk Øl?

Børge Jensen og enkelte af hans korntyper
Børge Jensen og enkelte af hans korntyper

I onsdags var jeg af Munkebo Mikrobryg blevet inviteret til at være med til indsamling af materiale til bryggeriets nye forskningsprojekt om ny gær. Læs mere om projektet på bryggeriets blog. Det handler grundlæggende om at isolere de naturligt forekommende gærceller på kornskaller, og for at give det ekstra nordisk identitet var det besluttet at der skulle tages prøver fra gamle danske korntyper.

Derfor besøgte vi i onsdags Børge Jensen på Overgaard på Vestfyn. Han yder en fantastisk indsats med at dyrke og bevare de gamle sorter, og har op mod 70 kornsorter i dyrkning. Det var især sorter af byg og havre vi kiggede på. Der blev der samlet aks af 35 forskellige kornsorter som nu skal undersøges på laboratoriet. Mikroorganismerne på kornet skal opdyrkes, ølegnet gær isoleres, og til sidst afprøves for at se om det er værd at arbejde videre med.

Videnskabelig dokumentation på højt niveau. Det noteres hvilke korntyper der er i de forskellige prøveglas
Videnskabelig dokumentation på højt niveau. Det noteres hvilke korntyper der er i de forskellige prøveglas

Det var en kold dag, men også en spændende dag. Kommer der en ny gærtype ud af projektet så er der virkelig mulighed for at kunne brygge en Ny Nordisk Øl som har sin egen karakter. Hvad det skulle være for en øl vides ikke – der skydes helt i blinde og det er ikke til at vide på forhånd hvilken genre af øl der vil passe sammen med den gær der (forhåbentlig) kommer ud af projektet. Men forhåbentlig en ny gær med karakter nok til at spille hovedrollen i en øl med mere neddæmpet malt- og humleprofil.

Den specialestuderende Ditte Marie Braun Olsen,  der nu skal i gang med at analysere gær
Den specialestuderende Ditte Marie Braun Olsen, der nu skal i gang med at analysere gær

Munkebo Mikrobryg foran Overgaard

2 Replies to “Ny gær til Ny Nordisk Øl?”

Leave a Reply