Miljøvenlig genbrug af kuldioxid fra brygningen

ECO2BREW et nyt system til at spare vand, energi og kuldioxid i brygningenNår man brygger øl hedder et af bi-produkterne kuldioxid. Gæren arbejder og omdanner i grove træk sukkerstoffer til alkohol og kuldioxid, og det bliver til ganske store mængder. De store bryggerier har i mange år opsamlet og genbrugt denne CO2, men en ny teknologi gør det endnu mere effektivt og miljøvenligt.

ECO2Brew hedder den dansk udviklede metode som er udviklet med støtte fra EU-fonden ECO-innovation, og som man håber vil gøre den europæiske øl-branche både mere miljøvenlig og konkurrencedygtig. Carlsbergs bryggeri i Fredericia var først med at implementere teknologien, men det er faktisk EU der har tippet mig om tiltaget

Pressemeddelelsen fortæller at der nu ikke skal bruges vand til at rense den indsamlede kuldioxid fra brygningen. Carlsbergs produktion i Fredericia sparer årligt 13000 kubikmeter rent vand i den forbindelse. Desuden opsamler man mere kuldioxid, så man er gået fra at opsamle 60%, til 90% af den udviklede CO2.

“Oplevelsen med ECO2Brew har været ekstremt positiv for Carlsberg. Teknologien har hjulpet os til at mindske både vand- og energiforbruget. Carlsberg har længe arbejdet på at sænke vand- og energiforbruget og samtidig gøre en indsats for miljøet. Derfor er det en god følelse at være først ude med ECO2Brew”, siger Karsten Østergaard, National Supply Manager hos Carlsberg Danmark.

Processen til opsamling, oprensning og lagring af kulsyre af fødevarekvalitet ud fra kuldioxiden fra ølgæringen forenkles væsentligt med ECO2Brew. Rågas fra gæringen komprimeres til et tryk, der er mere end dobbelt så højt som normalt i industrien, og dette uden først at blive renset med drikkevand som tidligere. Gassen renses herefter med flydende kuldioxid for at fjerne urenheder.

Den rensede gas køles ned og kondenseres ved hjælp af glykol fra bryggeriet, og i en destillationskolonne fjernes  de sidste urenheder. Tilbage er  ren flydende kuldioxid, som kan anvendes til at give brus i øl og i sodavand.

Der kan siges meget godt om smag og story-telling i den lokale mikrobryg, men drak man øl med miljø-hensyn for øje, så er der ingen tvivl om at man burde holde sig til de store bryggerier. Alle processer er optimeret med henblik på at spare ressourcer. Jeg ved da i hvert fald af personlig erfaring at det absolut mindst optimale er mit eget håndbryg hvor spildes vand og energi i mængder der ville få Carlsberg til at gå neden om og hjem på et par uger. Men nogle gange er den gode smag og den gode historie bare vigtigere.

Leave a Reply