Midtfyns Bryghus Imperial Stout i fire nye versioner

Midtfyns Bryghus Imperial Stout i fire specialudgaverMidtfyns Bryghus har brygget fire nye varianter af imperial stout med særlige tilsætninger, brygget som afsked med Brobyværk, og for at fejre bryg nr. 1000. Da man skulle flytte fra det oprindelige bryggeri i Brobyværk og til Årslev faldt det sammen med at batch nr. 1000 nærmede sig. Derfor blev der brygget fire særlige udgaver af Midtfyns Bryghus’ flagskib, Imperial Stout.

Tirsdag den 12. november var der smagning af de fire øl på Carlsens Kvarter. En lille uformel smagning hvor Midtfyns Bryghus donerede øllet, og Carlsens lagde hus til, mens deltagergebyret gik ubeskåret til Allan Olsens Movemberkampagne. Torsdag den 14. besøgte jeg bryghuset og smagte øllene igen.

Midtfyns Bryghus Imperial Stout specialudgaver på Carlsens Kvarter
Den Midtfyns-ansatte blogger-kollega Martin fra stovt.dk præsenterer de fire øl på Carlsens Kvarter

Om alle fire øl må det først og fremmest siges at de smager ganske tydeligt af Midtfyns Bryghus Imperial Stout, med en gennemgående sødme og lakridskarakter. Selv om der er varieret lidt i ingredienser og alkoholprocent så mærker man tydeligt hvor denne øl stammer fra og hvad der er dens grundlag. Ikke at det gør noget, det er nemlig en fremragende øl.

Noget andet er så om det er fremragende nok, og spændende nok til at retfærdiggøre prisen: En gaveæske med alle fire varianter koster 400 kr. på bryggeriet. De 50 kr. til velgørenhed for fire smagsprøver hang bedre sammen. På den anden side bringer det Midtfyn op i eliten: Dyre øl med gode historier og lille reel variation er dagens orden blandt verdens ølhipstere, så velkommen i klubben til Midtfyns Bryghus! 😉

Imperial Stout 0997 er brygget med fennikel og lakrids, og lagret med egetræ som originalen. Det var den første vi smagte, og jeg tænkte i første omgang at den var nøjagtig mage til den almindelige imperial stout som jeg senest havde fået en uge i forvejen.  Men den havde alligevel mere lakrids-karakter og fremstod som en ganske vellykket og balanceret lakrids-stout, naturligvis i den søde ende som de fleste stærke Midtfyns-øl.

Imperial Stout 0998 er brygget med chili. Til de knap 1000 liter øl var der brugt 8 glas supermarkedschili, og det var i hvert fald ikke for meget. Der var ikke den duft af grøn peberfrugt som nogle gange optræder i øl med chili, og det er sådan set kun godt. Smagen var også helt traditionel Midtfyns Imperial Stout i form af lakrids, karamel og sødme, med en svag varme af chili i eftersmagen.

Jeg brokker mig altid over øl med chili, hvad enten der er for meget eller for lidt, så det er virkelig ikke let at finde balancen. Jeg tror ikke jeg har været rigtig begejstret siden Brøckhouse Chili Chokolade Stout der kom tilbage i januar 2008, et års tid før bryggeriet måtte lukke.

Imperial Stout 0999 er en bourbon-version, lagret med egetræsspåner der har ligget i bourbon. Det viser sig især i form af vaniljenoter, men der var også lette noter af tørret frugt som ikke optræder i de øvrige. En fin øl, og bourbon-karakteren klæder virkelig denne øl,, den måtte bare gerne have haft lidt mere så den virkelig kunne stikke ud fra de andre. Om ikke et halvt år i et brugt bourbon-fad, så måske en længere lagring på spånerne så øllet kunne afrundes lidt mere.

Den helt ægte jubilæumsøl, Imperial Stout 1000 er brygget med valnød. Der er brugt honning, og desuden 600 valnøddeblade og en valnøddesnaps der har lagret siden 2005. Med disse ingredienser var det virkelig ærgerligt at den ikke havde mere individuel karakter. Den havde en antydning af træ, men det var umuligt at finde nogen valnøddekarakter selv om jeg ledte bevidst efter den.

Trods en let skuffelse over at øllene gerne måtte have været endnu mere ekstravagante, så var det spændende at smage, og forhåbentlig vil Midtfyns Bryghus fortsætte med at have mod på at udvikle særlige specialudgaver af deres bryg. At brygge de fire varianter fra bunden og have en særlig ide med hver af dem er i hvert fald en god start.

One Reply to “Midtfyns Bryghus Imperial Stout i fire nye versioner”

Leave a Reply