Kulinariske oplevelser i Prag

Der er fuld fart på den gastronomiske udvikling også i Tjekkiet, og her er et par kulinariske oplevelser i Prag. Sidste uge var jeg nogle dage i Tjekkiet, inviteret af det tjekkiske turistbureau. Turen havde ølturisme som tema, og jeg havde nogle fine oplevelser som også bliver til blogindlæg, ikke mindst om bryggeribesøg. Der var dog også en del andet end øl på turen, så jeg synes lige at jeg vil lægge ud med et opsamlingsheat om nogle af de øvrige oplevelser.
Naše Maso

Prag har fået sin egen Jægersborggade, et område med det hippeste indenfor nytænkende mad. I Dlouhá ulice ligger ud over smarte restauranter også en udgave af værtshuskæden Lokal. Stedet der tidligere er omtalt her byder på nænsomt restaureret nede-om-hjørnet-stemning og sublim Pilsner Urquell på tank. Et par skridt derfra ligger “Gourmet Passage” og slagterbutikken Naše Maso.
Udover klassisk slagterbutik har Naše Maso også mulighed for at købe snacks som tartar, burgere, sandwiches og ikke mindst deres berømte farsbrød(!) til at spise på stedet. Og man tapper sin egen fadøl fra det lille bryggeri Albrecht til maden. Stedet er blevet noteret med fed skrift i min hukommelse til fremtidige besøg når man skal have lidt at spise efter Lokal.
Eska Restaurant

Michelin-guiden besøger også Prag, og et af de mere utraditionelle og eksperimenterende steder Restaurant Eska har for nylig fået en Bib Gourmand. Det er noget så sjældent i Østeuropa som en restaurant med hovedvægt på det grønne. Der er også kød, men de er ikke bange for at lave en vegetarisk servering også. Der er et interessant vinkort hvor det især er lokale hvidvine der skiller sig ud, men man kan også få øl fra Pivovar Kolčavka.

Vi fik en fem retters tasting-menu. Røget rørt tartar. Bagt gulerod og persillerod med brunet smør og peberrod. Risotto på røde hvedekorn med sorte kantareller og æg. Bagt kartoffel med røget fisk og cremet kefir. Andebryst med kål og aronia. Retterne blev serveret på små fade som vi delte to og to. Meget uformelt, om end det måske lige var i overkanten at der ikke blev skiftet tallerkener på noget tidspunkt.
Maden er tydeligt inspireret af nyt nordisk, med årstid og lokale råvarer, syltning og fermentering En meget spændende oplevelse, og klart et sted der kan anbefales. Og da jeg foretrækker umami frem for sukker, så er det jo helt perfekt med en fem retters menu der slutter af med hovedretten. Fem retter koster omkring 200 danske kroner. Efterspørgslen er røget i vejret efter Michelin har været forbi, så husk at bestille bord i god tid.
