Klosterbrauerei Andechs – en ølkulturel helligdom
Da jeg var i München for en måned siden var et af turens højdepunkter at besøge Klosterbrauerei Andechs. Jeg elsker deres øl, og det var da også virkelig godt på klosterets udskænkning, men det er også et sted som det føles godt at have besøgt på grund af historien. Jeg har altid opfattet stedet som noget særligt, men ikke besøgt det før nu.
På Andechs Kloster er der selve klosteret og en stor og flot klosterkirke i barokstil, foruden malteri, bryggeri, snapsebrænderi og slagteri. Og så naturligvis udskænkningen, Andechser Bräustüberl. Her får man klassisk tysk mad, og sublim øl langet over disken med industriel effektivitet.
Øllet i Bräustüberl serveres naturligvis direkte fra tønden, med Bayrischer Anstich. Tønden hentes op fra kælderen – typisk med et hejsesystem der bringer det direkte op til disken. En taphane slåes i, og når man drejer på hanen løber øllet ud.
Der er allerede den rette mængde kulsyre i tønden og så er det bare med at servere øllet før det bliver dårligt eller fladt. Øllet løber virkelig hurtigt ud, og skummet sætter sig perfekt, så der kan skænkes mange halvliterglas i minuttet (eller hel-liters “mass” hvis det er til turister).
Jeg fik en portion flæsk, kål og kartofler som hverken var værre eller bedre end inde i München, og fantastisk lækkert og frisk øl. Doppelbock Dunkel er den mest berømte øl fra Klosterbrauerei Andechs, og den fik jeg som dessert, men deres Helles som jeg fik til maden er mindst lige så god. Den har bare tættere konkurrence fra andre fremragende øl af samme type og skiller sig mindre ud. Jeg fik også en Dunkel Winterbier. Det var som forventet ikke min type med den søde og maltede smag, men nu er den smagt.
Både før og efter maden var vi rundt og kigge, både på kirken og klosterområdet, og på bryggeriet som vi dog kun kunne kigge ind på ude fra. Selve bryggeriet ligger i bygninger der kun er lidt over 40 år gamle, men der er kilder der beretter om brygning på stedet allerede i 1455. Mon ikke de gode benediktinermunke også er fortsat med det hele vejen op til nutiden? Det syv etager høje, stadig eksisterende malteri blev i hvert fald opført i 1906, så der har været fuld gang i forretningen. Selv om det var Paulaner-klosteret der gjorde Doppelbock verdensberømt, så er Klosterbrauerei Andechs det eneste tyske klosterbryggeri der i dag brygger Doppelbock til salg hele året.