Julekalender: Wiibroe Porter

Wiibroe Porter etiketWiibroe Porter er en dansk klassiker, en fyldig og kraftig sort øl der efter dansk tradition er undergæret. I 1800-tallet eksporterede de engelske bryggerier en masse porter til Rusland, og i alle landene omkring Østersøen fandt man ud af at kopiere den og lave sin egen version af porteren. Da bajersk øl og pilsner slog igennem, valgte bryggerierne også at gære porteren på pilsnergæren, og den såkaldte baltiske porter var født. Det er typisk for de danske bryggerier at tiketten både kalder øllet for Porter og Imperial Stout – der skelnes ikke mellem det som to forskellige slags øl. Den findes den dag i dag i alle østersølandene, med fremragende eksempler fx. i Polen, Estland og Sverige.

Wiibroe Porter var den første i rækken af Carlsberg-ejede klassikere der blev taget af markedet, blev kult, og endelig fik lov at vende tilbage. I den periode hvor den ikke blev brygget var det Danmarks mest eftertragtede øl blandt ølbyttere på Ratebeer.com, da den på det tidspunkt også var noget af det bedste vi havde i Danmark. Da den vendte tilbage holdt den heldigvis niveauet, men der var også i mellemtiden kommet meget andet godt øl på markedet.

Wiibroe Porter Imperial StoutWiibroe Porter er kulsort, med et flot, og holdbart lysebrunt skum. Den dufter af chokolade og lakrids, med en antydning af tørret frugt, og en brændt, svagt røget overtone. Smagen er sødlig, og tydeligt ristet, med kaffe, lakrids og brændte noter. Den er særdeles fyldig og med en lang, brændt eftersmag.  En dejlig øl, som på egen hånd byder på masser af hygge og varme til en kedelig dansk vinteraften oven på en lang, mørk dag.

One Reply to “Julekalender: Wiibroe Porter”

Leave a Reply