Julekalender: Weltenburger Asam Bock

Weltenburger Kloster Asam BockWeltenburger Klosters mørke doppelbock Asam Bock er en af Tysklands bedste, og en fremragende juleøl selv om der ikke er nisser på etiketten. Doppelbock er den stærkeste klassiske tyske øltype, en sød og vinøs maltet øl på typisk 6,5 – 7,5% alkohol. Den oprindelige danske julebryg er som påskebryggen inspireret af doppelbock, så selv om julebryg i dag kan betyde hvad som helst, er der en historisk forbindelse.

Desuden er den kraftige, søde og maltede øl perfekt til det danske julebords komplicerede sammensætning af fedt kød, surt tilbehør og krydderier. Jeg drak den til pulled pork, også et måltid med fedt svinekød og sur-sødt kål, om end med lidt kraftigere krydderier.

Asam Bock er opkaldt efter maler og arkitekt Cosmas Damian Asam (1686-1739), som har tegnet og udsmykket Kloster Weltenburg i dets nuværende udgave. Klosterbryggeriet der regner sin oprindelse tilbage til 1050 og kæmper med Weihenstephan om at kalde sig verdens ældste eksisterende bryggeri.

Øllet er en dyb kastanjebrun farve med røde nuancer, og holder et tæt cremefarvet skum. Duften er maltet med masser af brødagtige nuancer, noget tørret frugt og vinøse noter af cognac. Smagen er sødmefyldt maltet, uden at være vammelsød, og har uden over malt og tørret frugt også svage mørkere noter af lakrids og mørk sirup. En kompleks oplevelse der sagtens kan forsvares at sippe som dessert, men med sine 6,9% også sagtens kan forsvares på spisebordet.

One Reply to “Julekalender: Weltenburger Asam Bock”

Leave a Reply