Julekalender: Russian River Temptation

Russian River TemptationRussian River Temptation er en belgisk inspireret gylden ale der er lagret 12 måneder på franske egetræsfade med brettanomyces. Det er så afgjort en amerikansk øl, men få bryggerier kan som Russian River gøre den belgiske inspiration deres egen, og med så sublime resultater. Temptation er en lys belgisk øl på 7,25% der først er gæret almindeligt på belgisk gær. Derefter er den lagt på vinfade af fransk eg, der tidligere har indeholdt chardonnay hvidvin, og modnet i et år med tilsætning af vildgæren brettanomyces.

Russian River Temptation er bare én øl i en lang serie af øl med -ation endelsen i navnet. Øl der er belgisk inspirerede og typisk syrlige og med navne der typisk har religiøse overtoner. Russian River sælges desværre ikke i Danmark, så det var en flaske som en god ven havde byttet sig til. Men hvis jeg bliver ved med at fremhæve hvor godt det er kan man jo håbe at det en dag dukker op i vores ellers urimeligt velassorterede danske ølbutikker…Temptation er let uklar gylden med et stort og holdbart skum. Den dufter sublimt, virkelig som den Fristelse der antydes i navnet. Den valgte type brettanomyces giver masser af ananas, citrus og anden lys frugt, sammen med lettere stald-agtige “funky” noter. Desuden bemærkes egetræ og hvidvin.

Smagen er tør og frisk, med masser af egetræ og vanilje, frugt, brettanomyces og en let, balsamisk syrlighed. Øl af denne type er svære at beskrive da det frem for alt andet er kompleksiteten der gør udslaget. Det er en overvældende oplevelse og og kan absolut anbefales til alle der interesserer sig alvorligt for øl.

Leave a Reply