Julekalender: Nordic Brewing Dark Christmas

Nordic Brewing Dark ChristmasNordic Brewing Co. er et ganske nyt bryggeri og en af de to første øl var julebryggen Dark Christmas.  For et par uger siden modtog jeg et par flasker øl fra Nordic Brewing og selv om det var spændende, gik der alligevel lidt tid før kapslerne røg af. Men nu er det altså sket.

Nordic Brewing er som sagt nystartet. Tobias Kiil vandt i foråret guldmedalje ved DM i Håndbryg i kategorien Mørk Lager, for røgøllen Trussetyven, og siden er det altså tydeligvis gået stærkt. Nordic Brewing brygger 650-850 liter af gangen på Stronzo’s bryggeri i Gørløse. 

Nordic Brewing Dark Christmas er ifølge etiketten en Doppelbock. Den betegnelse er lidt en tilsnigelse, og den har ikke meget tilfælles med nyligt omtalte Weltenburger Asam Bock, den har simpelthen ikke den renhed og elegance. Men som programerklæring fra et nyt ekstremølsbryggeri gør den sit job.

Øllet er tåget mørkebrunt, med et pænt, cremefarvet skum. Den dufter maltet, med indslag af chokolade og nødder, en del tørret frugt, og nogle svage, upassende gærede (fenoliske) overtoner. Smagen er sødlig af mørk malt, med tørret frugt, og med tydelig smag af humle og kraftig bitterhed. Alkohol bemærkes lidt for tydeligt, ikke bare som en varmende fornemmelse, men på grænsen til brændende.

Det er tydeligt en doppelbock fra et mindre bryggeri end Weltenburg, og med mindre kontrol over gæringstemperaturen. Det er simpelthen ikke let at brygge doppelbock, og renheden er pinedød nødvendig. Men som uspecificeret mørk og kraftigt humlet øl fungerer den ganske udmærket.

Leave a Reply