Julekalender: Munkebo Udgård Vintersolhverv

Munkebo Udgård Vintersolhverv Det er vintersolhverv, årets korteste dag. Det er mørkt udenfor kl. 16, og mørkt, stærkt øl frister. Munkebo Udgård er en øl brygget til Vintersolhverv, og mon ikke det er en øl der vil glæde mange. Øl er naturligvis ikke en løsning på vinterdepression, men det varmer i en kold tid.

Munkebo Udgård er en stærk porter på 9,4%, brygget med et stort udvalg af mørke malte, og en smule gourmetkaffe. Den er opkaldt efter jætternes hjemland, et land der nok har en del tilfælles med kolde, våde og grå Danmark i disse dage. 

Munkebo Udgård Vintersolhverv
Munkebo Udgård Vintersolhverv med aftenhimlen i baggrunden

Udgård er en sort eller meget mørkebrun øl, med et tykt og fast lysebrunt skum. Duften er indledningsvis meget overbevisende, med meget mørk karakter af chokolade, lakrids, karamel og tørret frugt, men der er også noter af kold kaffe som jeg ikke er begejstret for. Jeg er meget svær at stille tilfreds når det kommer til kaffe i øl, det er kun ganske få der kan bruge det så jeg bliver glad.

Smagen er meget sød og kraftig, med masser af mørk karakter, en brændt afslutning og lidt kaffe. Alkoholen viser sig lidt for tydeligt efter min smag, men varmer også. Sødmen, alkoholen og det brændte går ikke helt op i en højere enhed, men det er indtens og stort anlagt øl som nok skal glæde rigtig mange vinterkolde danskere. Der er skrevet fem års holdbarhed på etiketten, og som med Tandgnost kan jeg kan sagtens forestille mig at et halvt til et helt år i kælderen vil afrunde øllet og gøre det bedre.

Leave a Reply