Julekalender: Herslev Stjernebryg

Herslev StjernebrygHerslev Stjernebryg er undtagelsen der bekræfter reglen: Øl skal ikke brygges med krydderier så de kan smages, og stjerneanis skal holdes langt væk fra øl. Med mindre altså at man brygger en øl der er så stærk og fyldig at den kan klare krydderierne.

Da Stjernebryg blev introduceret i 2004 var det en 6,4% øl der var lidt for rigeligt krydret, og lidt for tynd til at bære det. Men allerede året efter var opskriften faldet på plads: Det er nu en 8% øl, mørk og sød og brygget på belgisk gær, og med masser af krydderi. Den vinder jævnligt diverse dagblades test af julebryg, og er også en publikumsfavorit. 

Herslev StjernebrygStjernebryggen er mørk kobberfarvet eller kastanjefarvet, med et tæt lysebrunt skum. Duften indeholder malt, karamel og tørret frugt, men helt fremme i billedet er der også krydderier, specielt anis og koriander. Smagen er sød og meget fyldig, af malt, karamel og mørk sukker. Krydderierne matcher det øvrige smagsbillede og giver ikke indtryk af ren krydder-te, selv om det ligger langt fremme i smagsbilledet. Det mørke sukker giver lakridsnuancer der passer sammen med anis, og sammen med maltsødmen “dækker” det over den overkrydrede karakter man finder i mange andre julebryg, også blandt de “ægte” belgiske.

Der er muligvis en knivspids nostalgi involveret når man holder fast i en  gammel favorit blandt julebryggene, men jeg er stadig glad for Herslev Stjernebryg. Det er ikke den øl jeg vil drikke hver dag i december, men der ryger et par stykker ned hver sæson. Gerne sammen med mad, men lige så ofte bare som hyggeøl.

One Reply to “Julekalender: Herslev Stjernebryg”

Leave a Reply