Julekalender: Fur Christmas Ale

Fur Christmas Ale Limited Edition 2013Sidste år tog Fur Bryghus den danske ølverden på sengen med Fur Christmas Ale Limited Edition, der slet ikke lignede noget andet fra Fur. En tyktflydende, stærk og vinøs, belgisk inspireret julebryg med en rigtig fin balance. Fra et bryghus vi ellers bedst kender som leverandør af altid velbrygget og let drikkelig hverdagsøl.

Ud over at være en heftig 9,4% belgier, så er den også brygget med de amerikanske humler Centennial og Cascade, for at give den et lidt utraditionelt præg. Det er en dyb ravfarvet øl med et tæt lille creme-farvet skum. Duften er fyldt med belgisk karakter af tørret frugt, mørkt sukker, karamel, krydderier, og noter af bobletyggegummi og citrusskal. Der er ikke tilsat krydderier, men den belgiske gær i samspil med tilsat muscovado-sukker og karamelmalte giver kompleksiteten – sådan som det bør være i belgiske øltyper.

Smagen er sød, og lige så kompleks som duften. Det er en tyktflydende øl, men alkoholvarme og kompleksitet holder sødmen og fylden i balance. I 2012 var øllet ikke blevet rigtig godt karboneret og fremstod som endnu tykkere end nødvendigt, men i år er der kommet styr på den del også, og det er blevet en skræmmende let-drikkelig øl i forhold til alkoholprocenten.

Fur Christmas Ale burde være en kommende klassiker, og jeg håber bestemt at den fra nu af er fast i julesortimentet. Jeg lægger i hvert fald nogle flasker i kælderen og håber den udvikler sig interessant nok til at kunne komme på julebordet i 2014.

Leave a Reply