Julekalender: De Dolle Brouwers Stille Nacht

Julekalenderen får lov at slutte med verdens bedste julebryg. Intet mindre. De Dolle Brouwers er belgisk for de skøre bryggere og de har eksisteret siden 1980. De brygger en lille serie ret unikke øl med Stille Nacht som kronen på værket. Det er en 12% øl brygget på lys malt og sukker, kogt længe for at give en kraftigere smag. Den er godt humlet så bitterheden kan balancere sødmen. En let syrlighed fra gæringen hjælper også på balancen.

De Dolle Brouwers Stille Nacht

Øllet er orangegyldent med et kraftigt, hvidt skum. Alle øl fra De Dolle Brouwers er så kraftigt karboneret at de godt kan finde på selv at finde vej ud af flasken når de åbnes, så hav glasset parat. Duften er af karamel og mørkt sukker, tørret frugt, lidt citrus, og en del alkohol. Smagen er sød og fyldig, og i friske eksemplarer ret alkoholtung. Stille Nacht er nemlig en øl der skal gemmes. Årgangen står på etiketten eller kapslen. Når den er frisk, er den ret skarp og alkoholen er tydelig. Med et par år på bagen bliver øllet mere afrundet, smagen mere kompleks, og alkoholen træder lidt i baggrunden.

Sæt Stille Nacht i kælderen

Min erfaring har været at Stille Nacht topper efter 2-4 år. Smagen skal afrundes, men den skal heller ikke begynde at smage gammel. Som alle andre øl får den også et støvet anstrøg af kælder med alderen, men bærer det absolut bedre end de fleste. Stille Nacht fra 1980erne er særdeles eftertragtede, og jeg ville da også meget gerne prøve at smage en rigtig gammel udgave. Jeg forestiller mig at alder og oxidering har “madeiriseret” smagen.

Et velsassorteret ølværtshus burde have Stille Nacht der er et år gammel, men den er desværre så eftertragtet at de kan være nødt til at sælge det hele år for år. Stille Nacht på fad vil også typisk være den friske årgang. Så bedste løsning er at gå i en ølbutik og handle rigeligt ind til at gemme af, så der er til et par år.

One Reply to “Julekalender: De Dolle Brouwers Stille Nacht”

Leave a Reply