Julekalender: Crouch Vale Amarillo

Crouch Vale Amarillo golden aleDet er mandag og kun den 2. december, så julekalenderen vil gerne byde på noget mere oplivende end en tung julebryg. Crouch Vale Amarillo er en af mine absolutte yndlingsøl, og har for nylig været tilgængelig i Odense igen på Christian Firtal.

Det er en golden ale, en øl som kombinerer den silkebløde fornemmelse af engelsk bitter, med pilsnerens lyse farve, og sprød amerikansk humlekarakter. De første golden ales dukkede op i England i 1980erne, som de små bryggeriers forsøg på at tage kampen op med masseproduceret industripilsner, og typen er siden forfinet med blandt andet amerikansk inspiration i humlevalget. 

Siden slutningen af 1990erne har golden ales gjort særdeles stort indtryk, og den engelske ølorganisation CAMRAs prestigefyldte pris som Champion Beer of Britain gik fra 2001 til og med 2006 til golden ales, blandt andet med sejr til Crouch Vale Brewers Gold i 2005 og 2006. Det er nu en helt selvstændig øltype med klart andre kvaliteter end både engelsk bitter, pilsner og amerikansk pale ale.

Crouch Vale Amarillo pump clip
Crouch Vale Amarillo pump clip

Crouch Vale laver adskillige såkaldte single hop ales, vor en humletype spiller hovedrollen, men ud over den succesfulde Brewers Gold er Amarillo den eneste anden i det faste sortiment. Mens førstnævnte har en klassisk britisk styrke på 4% alkohol, så er Amarillo lidt mere amerikansk med hele 5%. Humletypen er også amerikansk, en humle der kom frem sidst i 90erne og værdsættes for sin indbydende duft af modne ferskner.

Øllet serveres fra cask i et pintglas. Den kan fås på flaske, men det er slet ikke samme oplevelse. Den er let tåget og lys gylden, med et flot hvidt skum der er overraskende holdbart for en cask ale. Duften er som i alle cask ales diskret, men med tydelig ferskenkarakter, sammen med lidt appelsinnoter, lidt græs og lys, brødagtig malt.

Smagen er fantastisk. Egentlig en ganske tør øl, men med sødlige ferskennoter, og en perfekt balanceret humlebitterhed i eftersmagen. Man kan nyde den, dufte og smage og finde nye nuancer i den, men man kan også sagtens bare nyde den mens man er optaget af noget andet, som dagens avis eller samtalen ved stambordet. Det er ikke på nogen måde en overvældende øl, den tager ikke pusten fra dig. Men det er er en drikkevenlig øl, en øl man altid har lyst til, og altid har lyst til en mere af. Og dermed, en perfekt øl.

Crouch Vale Amarillo på tavlen på Christian Firtal

Leave a Reply