Julekalender: Carlsberg Semper Ardens Kellerbier

Carlsberg Semper Ardens KellerbierDenne her har ligget og ventet lidt, men jeg tænkte at oven på torsdagens begejstrede Semper Ardens post var det på sin plads. Og når det er fredag den 13. behøver der vel ikke at være nær så meget julestemning?

Carlsberg har taget den sære, sære beslutning at nedprioritere deres bedste brand, Semper Ardens og gøre det til discountøl der kan konkurrere med Harboes De Fem Gårde om dårlig kvalitet. En beslutning på niveau med da Gourmetbryggeriet tog Danmarks mest velrennomerede bryggeri Ølfabrikken og besluttede at det skulle være en Rock’n’roll øl for folk der hellere vil have en Grøn Tuborg.

Der er udgivet tre Semper Ardens øl, brygget i Østeuropa uden Carlsbergs normale kvalitetskontrol, og valget faldt på denne fordi den er ekstra pinlig. Der har tidligere været en Semper Ardens Kellerpilz (som, trods navnet, ikke havde champignon i understellet), der var en fin, jævn pilsner der solgtes ufiltreret. Og på forårets Ølfestival havde Carlsberg en af årets bedste øl, da Jacobsen Dark Lager blev serveret ufiltreret som kellerbier.

Kellerbier er en af sydtyskernes mange betegnelser for ufiltreret pilsner, og det kan være ganske sublimt. Det er det ikke her. Den er uklar gylden som den skal være. Duften er af støvet korn og med masser af DMS, en grøntsagsagtig svovlforbindelse der kan forekomme i pilsnere, og som efter min bedste overbevisning skal holdes til et minimum. Smagen er sødlig maltet med fenoliske gær-noter, der tyder på decideret fejlgæring, og afslutningen er stort set uden humle. Carlsberg-pilsneren som den brygges (og filtreres) i Fredericia, er en klart bedre øl.

Leave a Reply