Jacobsen Sol Over Gudhjem Juniper Ale
For et par måneder siden, onsdag den 30. marts, var jeg en smuttur på Bornholm. Kokkekonkurrencen Sol Over Gudhjem havde sammen med Husbryggeriet Jacobsen inviteret en flok ølskribenter og instagrammere på PR-tur hvor vi skulle plukke enebær til den nye Juniper Ale. Hovedformålet var dog at vi skulle forkæles og skrive nogle pæne ord om projektet. Læseren kan roligt regne med at vi havde en fantastisk god dag og at det måske har påvirket mig positivt. Jeg har dog forsøgt at smage på øllet med neutrale briller.

Øllet
Øllet der skulle skabes omtale af, er en pale ale tilsat friske grønne enebær. Den har fået det originale navn Juniper Ale. Den er lige blevet tappet og er sat til salg i Irma. Den slags har vi ikke mange af i Odense, men Jacobsen har været så flinke at sende mig et par stykker, så jeg smagte den i aftes. Udseendet er let tåget og en lys gylden farve. Jeg syntes endda at den havde et let grønligt skær, som man også kan opleve det i andre virkelig lyse pilsnere eller pale ales. Skummet er flot og holdbart, så der er ingen problemer med eventuelle olier fra enebærrene.

Duften er ubestemmeligt grønlig, med både urter og grønne frugter som æble eller pære, med en svag undertone af citrus. Malten duftes ikke rigtigt, men dominerer til gengæld smagsbilledet. Jeg smager friskbagt baguette, rugbrød og kiks. Der indgår lidt rugmalt i opskriften og jeg tror det kan smages. Bag malten ligger der noter af citrus og urter. Man kan ikke direkte smage enebær, og det er bestemt ikke en øl der smager af gin. Til gengæld er der en ret unik karakter af urter som måske kan tilskrives de grønne enebær. Jeg synes desværre ikke entydigt godt om denne note.

Som en god, maltet pale ale er det dog en rigtig vellykket øl. Med sine 5,4% og servering i 44cl dåse er det nok kun en øl man skal drikke til frokost på fridage, men det er en øl der skriger efter at blive serveret til smørrebrød. Malten vil spille smukt sammen med brødet, og den har en god bitterhed til at matche både det fede og det kraftige. Det kunne måske være røget sild eller røget makrel. Var der nogen der sagde Sol Over Gudhjem?

Turen
Første stop på vores tur til Bornholm var på Hammerknuden, hvor enebærrene skulle plukkes. Naturvejleder og professionel sanker Thomas Guldbæk fortalte sammen med Jacobsens øl-ekspert Bjarke Bundgaard om enebær og øl gennem historien og om øl med enebær gennem historien. Skandinavisk, finsk og baltisk gårdøl filtreres nogle gange gennem enebær-ris, og optager dermed smag fra især nålene. Det unikke ved at bruge umodne, grønne enebær er at de har deres helt egen smag. Der er mere citrus og mindre harpiks i de grønne bær. Prøv selv at smage næste gang du går rundt om en enebærbusk.

Der blev vel plukket et par kilo enebær, men det var som sagt næppe turens egentlige formål. Så en god del af den tid der var afsat til at plukke blev også brugt til at drikke lidt øl, og til at gå en tur der førte til et flot udsigtspunkt over Opalsøen. Den meget korte tur fra parkeringspladsen ved Hammerfyret til Krystalsøen må være den mest effektive måde at opleve Bornholms storslåede natur, når man vitterlig kun har få timer på øen. Da jeg en måned senere vendte tilbage med mine forældre gik vi også turen ned til Opalsøen og op igen, og det kan bliver det kun endnu mere storslået af.

Man husker måske at vi i slutningen af marts havde en uge hvor det nærmest var sommervejr. Det var slået brat om den 30. marts og det var råkoldt og blæsende. Vi så pletvis blå himmel, men også snestorm da vi kørte videre fra Hammeren. Lige uden for Gudhjem ligger Gaarden. Der er frilandsmuseum, kulturaktiviteter og madkulturhus. Her fik vi frokost som Henrik Jyrk havde tilberedt. Sæsonen dikterede masser af ramsløg og stenbiderrogn, men hovedrollen blev indtaget af Hammershuslammet. Lammesteg i flere udskæringer, naturligvis perfekt tilberedt over hele linjen. Efter at have spist et fantastisk måltid var der lidt mere øl og småsnak, og så gik turen hjemad.


