Jacobsen Julebock – Beertalks Øljulekalender

Jacobsen Julebock - god til flæskesteg og god til julefrokostenJacobsen Julebock er en af de bedste øl til den danske julemad. Det behøver ikke være så avanceret, og faktisk er det helt fint at skrue lidt ned for effekterne så maden kan spille hovedrollen. Jacobsens version af genren er en afdæmpet øl. Det er en bock på 6,5%, ikke en doppelbock som typisk ligger på 7-7,5%. Både humlen og de mørkere malte er holdt tilbage, så det er en fin maltkarakter med nuancer af friskbagt lyst brød, kiks og lidt toffee der spiller hovedrollen.

Duften har også en antydning af frugt, men ikke mere en hvad der er passende for en ren og undergæret øl. I eftersmagen henter øllet balance fra en antydning af krydret humle og en smule varmende alkohol. Carlsberg mener selv at Jacobsen Julebock er en perfekt øl til de lune retter der hører til julefrokosten, men jeg mener nu også fint at en mild bock kan gå an til flæskestegen på julebordet.

Jacobsen Julebock er en god klassisk bockøl til julen og julemadenAndre danske bryggerier forsøger sig også gerne med bock. Men meget få rammer lige så rent som Jacobsen Julebock. Det er vigtigt med ren og kold gæring, så der ikke kommer frugtagtige estere eller krydrede fenoler fra gæringen. Disse biprodukter gør fint gavn i den belgiske og engelske brygtradition, men i en bock skal malten stå næsten alene på scenen uden forstyrrende elementer.

Til julebordet er det den balancerede sødme i en god bock der spiller stilfærdigt op til det syrlige tilbehør, og skyller kød og sovs og kartofler behageligt ned. Renheden i smagen levner god plads til de forskelligartede elementer på tallerkenen der virkelig kommer hele turen rundt på smagsløgene.

Til julefrokosten er det desuden oplagt at maltkarakteren spiller direkte sammen med brødet på tallerkenen, som direkte rød tråd  mellem mad og drikke. Da julefrokosten er en langstrakt affære med et bombardement af smagsløgene, er renheden i de undergærede øltyper også med til at holde lidt ro og retning på hele affæren. Hold igen med de karamelklistrede mørke guldøl der tæller som julebryg fra industribryggerierne, men server gerne en velbrygget og ikke for sød bock.

Leave a Reply