Ingen øl over pilsner – Den Nøgne Øl

Den Nøgne Øl er en hyldest til pilsneren. Et kampskrift og en kærlighedserklæring til den gyldne drik. Øllet der er verdens mest populære og verdens mest udskældte. Pilsner er navnet på den globale industriøl, men det er også navnet på den ultimative craft beer. Den øl hvor bryggeren virkelig kan vise sin “craft”, håndværket.

Herslev Pilsner er tjekkisk inspireret ifølge etiketten, men den sprøde, humledominerede øl har bestemt også tyske kvaliteter. Den smukke lyse farve præsenteres godt i et højt slankt glas.

Bogen er skrevet af ølblogger, journalist og tidligere landsbestyrelsesmedlem i Danske Ølentusiaster Christian Andersen, med Brygmester Jens Eiken som brygteknisk rådgiver og medskribent. Den åbnes med otte siders forord, introduktion og præsentation af bogens emne og forfatterne. Et tydeligt tegn på en bog der er klar til at forsvare sig. Den har argumenterne klar for hvorfor vi skal læse en næsten 400 sider lang bog om pilsneren. Så er det på plads, og selve bogen kan begynde med en tur til Portland, Oregon, hvor adskillige af de unge og yngre amerikanske bryggere dyrker pilsneren efter tysk og tjekkisk forbillede.

Den Nøgne Øls forfatter Christian Andersen til lanceringen af bogen på Taphouse.

Bogen er sat sammen til hyggelæsning. Kapitlerne er afsluttede og kan læses i vilkårlig rækkefølge. Bogen kan ligge fremme på sofabordet og læses over flere uger uden problemer. De tre centrale kapitler er studieturene. Ud over Portland, går turen til Prag og omegn for at smage på den lyse tjekkiske lagerøl, og til Tyskland som fornuftigt nok repræsenteres af Franken. Det er måske verdens mest ølbegejstrede region fyldt med små lokale familiebryggerier, der brygger øl til egen landsby og ikke meget mere end det. Administrativt er Franken den nordlige del af Bayern, men sig det ikke til de lokale! Bayreuth ligger faktisk tættere på Plzen end på München, mens Bamberg ligger i samme afstand fra de to.

I hvert område beskrives den lokale ølkultur og ikke mindst pilsnerkultur, der snakkes med områdets førende bryggere om deres forhold til pilsneren, og der anmeldes 24 af områdets bedste pilsnere. I modsætning til andre øltyper, så er pilsneren jo ofte en stabil og fast del af et bryggeris repertoire, så de omtalte øl kan du formentlig finde hvis du selv kommer til området næste år eller om fem år. Mens Portland er først i bogen, så kommer Franken i midten og Tjekkiet som bogens afslutning. Gem det bedste til sidst!

Pilsneren drikkes enten af det høje slanke glas der fremhæver udseendet, eller af det tysk/tjekkiske ølkrus der er godt til store slurke og giver god plads til at dufte til øllet.

Ind imellem de geografiske kapitler kommer de obligatoriske faglige kapitler. Pilsnerens historie, pilsnertyper, smagsbeskrivelse. Et par stærkt teknisk kapitler om brygning efterfølges af et mere festligt kapitel om pilsnerens drikkekultur. At kapitlerne er obligatoriske i en ølbog gør dem ikke dårligere. Det er flot skrevet så alle kan være med det meste af vejen, men alligevel kommer man godt i dybden med stoffet.

Mit eneste kritikpunkt af bogen dukker dog op her. Kapitlet om brygning af pilsner er signeret af Jens Eiken, og det er tydeligvis skrevet af en professionel. Man skal holde tungen lige i munden når der tales om enzymer, ekstraktprocenter og forgæringsgrad. Desuden er det som om bogen her knækker over og handler om industripilsner frem for håndværk.

Når jeg tager til Prag for at drikke Pilsner Urquell der er kørt fra bryggeri til tankværtshus i forgårs, interesserer det mig ikke at der er udviklet bygsorter der øger pilsnerens holdbarhed med flere måneder. Når jeg nyder den spektakulære humleduft i min Ganställer Zwickelpils (en af de bedste øl jeg nogensinde har smagt), så interesserer det mig ikke at man engang i fremtiden måske kan skabe bitterheden i øllet med særlige modificerede gærtyper i stedet for humle. Vi vil have bedre pilsner, ikke billigere pilsner!

Det er en alvorlig sag at drikke Pilsner Urquell fra tank på værtshuskæden Lokal i Prag.

Eiken er dog hurtigt tilgivet, for lige efter afsnittet om udvikling af fremtidens råvarer kommer afsnittet med opskrifter. Mit primitive hjemmebryggeri har en gang for ti år siden leveret en enkelt kölsch, brygget midt om vinteren, men det er egentlig ikke gearet til at brygge pilsner. Til gengæld synes jeg det er spændende at læse opskrifter. Bogen indeholder ti opskrifter på gode pilsnere, både kloner af kommercielle øl som Firestone Walkers Pivo Pils og Birrificio Italiano’s nyklassiske Tipopils og mere eksperimenterende opskrifter. Hvad med en japansk inspireret pilsner tørhumlet med Mosaic, Sorachi Ace og grøn te?

Hovednummeret i opskrifterne er en opskrift på den originale pilsner fra Plzen 1842, baseret på beskrivelser af brygningen i en østrigsk bog fra 1929. Denne øl er i anledning af bogens udgivelse brygget på Herslev Bryghus og har fået det tysk-tjekkiske navn Plzeňer. Den blev smagt på fad til boglanceringen torsdag den 7. november på Taphouse, og det var en spændende og udpræget tjekkisk øl. Malten var i centrum, med duft af korn, brød og kiks, og desværre en lidt for svag antydning af krydret saaz-humle efter min smag. Smagen er også for malt-elskere, og lidt for tung til at det er en af dem jeg kunne drikke tre liter af.

Den Nøgne Øl: Herslev Plzeňer serveret i Taphouses udmærkede ølkrus. Der er håndtag på kruset, det sidder bar modsat logoet, så man ikke kan fotografere begge dele på en gang.

Jeg vidste godt på forhånd at jeg ville kunne lide Den Nøgne Øl – jeg er nemlig helt enig i bogens formål. Pilsneren kan være verdens dejligste øl, og den gode pilsner fortjener mere respekt. Jeg er glad for at den lever op til forventningerne. Jeg har fået en spændende, informativ og læsværdig bog. Jeg, som elsker pilsneren og læser meget om øl, blev klogere på pilsneren. Det bliver du sikkert også når du får fingerene i den.

Du bør selvfølgelig gå i boghandlen og spørge efter den, så din boghandler ved at der er interesse for bøger om øl. Men du kan også gå direkte til kilden, og købe bogen på forlaget Turbine. Det er et sympatisk forlag der aktuelt har knap ti ølbøger på menuen.

One Reply to “Ingen øl over pilsner – Den Nøgne Øl”

Leave a Reply