Imperial IPA fra det nye bryggeri Beard Brew

Beard Brew på tur. Dennis med kort fuldskæg, og Morten med truckerskæg og hat
Beard Brew på tur. Dennis med kort fuldskæg, og Morten med truckerskæg og hat

I Randers åbnede for nyligt et nyt fantombryggeri, nemlig Beard Brew. De har sendt mig et par flasker af deres første øl, en imperial IPA. I 2011 begyndte Morten Fogdahl-Wiese som håndbrygger, og via et bryglaug blev drømmen om kommercielt bryg født. Dennis Mejdahl er den anden halvdel af Beard Brew og står for designet der er baseret på flotte skæg i grafisk fremstilling.

Første øl der er kommet på markedet er som nævnt en en imperial IPA, og det er en humlebombe af den gamle skole. I 2019 er det meningen at yderligere otte forskellige øl skal følge efter. Ideen er at der skal brygges øl i 9 vidt forskellige genrer, så der er “et skæg til enhver smag”. Øllet brygges på Randers Bryghus.

Beard Brew Imperial IPANår den nye imperial IPA skænkes ligner det til forveksling en imperial IPA anno 2018. Den er meget uklar og mørk gylden med et flot hvidt skum. Den gyldne farve er måske endda i den mørke ende for moderne IPA. Duften er til gengæld ubetinget old-school.

Jeg noterede mig fersken, grapefrugt og blommer, med lidt nyslået hø og maltnoter af frisk brødskorpe. Den søde og maltede smag kombineret med markant grapefrugt-humle og en heftig bitter afslutning bragte endegyldigt tankerne ti år tilbage og glæden ved at åbne en nyanskaffet IIPA, måske endda importeret fra USA.

Jeg voksede ret hurtigt fra IIPA, og foretrækker i dag lette, humlede øl i session-styrke. Men jeg jagter jo stadig nye øl og der ryger også mange af de stærke indenbords, i hvert fald som smagsprøver. Og skal det være IPA i imperial styrke, så kan den gamle stil altså noget. I New England-udgave bliver de stærke øl hurtigt alt for søde, og savner en god bitterhed.

A beard for everyone. Beard Brew's slogan og logo
A beard for everyone. Beard Brew’s slogan og logo

Med Beard Brew Imperial IPA kradsede det faktisk lidt i halsen da den gled ned, men kradsede på den rigtige måde. Når den rette bitterhumle er brugt på den rette måde kan man mærke bitterheden fysisk. Når det virker er det fantastisk, mens decideret beske øl kan give en meget ubehagelig oplevelse af bitterheden. Det var den gode følelse vi jagtede, dengang ølhipsterne kiggede på IBU-tal i samme åndedrag som alkoholprocenten.

Vil du vide mere om bryggeriet, og vide hvornår de nye øl lanceres, så følg Beard Brew på Facebook.

Leave a Reply