Hjemmelavet stærk chutney – Opskrift med blommer og mango

Ingredienser til hjemmelavet stærk chutneyHjemmelavet stærk chutney. Det er hyggeligt at have lavet sin egen, og det giver en fantastisk duftoplevelse i køkkenet mens det står på. Chutney er et lækkert sur-sødt-stærkt tilbehør som kan bruges til meget mere end bare tilbehør til karry-retter. Jeg har dyrket chili i de seneste efterånden mange år, og derfor byder efteråret på en overflod af chili som jeg gerne vil bruge til noget fornuftigt.

Det kan næsten ikke overraske, men den chutney vi kender er ikke original indisk madkultur. Det er den engelske kolonimagt der fandt på det. Syrlige frugter syltet med eddike og sukker så de kan holde sig. Da grønthandleren i Odenses bazar havde blommer på tilbud brugte jeg til denne chutney en blanding af blommer og mango.

Valget af krydderier kan jo varieres i det uendelige, men jeg faldt for fristelsen til at bruge alt hvad jeg godt kan lide. Det færdige resultat er stærkt, syrligt og sødt, og bærer især præg af de “søde” krydderier som ingefær og kardemomme.

  • Et glas hjemmelavet stærk chutney
    Et glas hjemmelavet stærk chutney

    12 blommer, skåret i små stykker

  • Tilsvarende mængde mango (ca. en halv)
  • 1 habanero chili
  • 2 halvstærk Hot Lemon chili
  • 1 skalotteløg
  • 1 fed frisk hvidløg
  • 2 spsk frisk ingefær
  • 1 tsk frisk gurkemeje
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk sennepsfrø
  • 2 kapsler kardemomme (eller 1 tsk pulver)
  • 2 dl klar eddike
  • 4 dl syltesukker
  • Salt og peber

Chili vælges selvfølgelig efter hvad man har adgang til. Jeg brugte blå blommer og pillede ikke skallen af. Derfor blev det en mørk chutney. Alt skæres ud – de stærke ingredienser skæres meget fint – og kommes i en kasserolle. Det bringes langsomt i kog, og simrer i lang tid så det koger ind til rette “marmelade-konsistens”. Er man lidt sart kan man jo holde igen med chili og ingefær og smage til undervejs.

Kalveotelet, chutney, nudler og IPADenne variant er nok for stærk og krydret til at bruge som tilbehør som ost, men den er perfekt til kød. Både koldt og varmt kød er i godt selskab med det skarpe tilbehør. På en aften hvor der ikke var meget tid til at lave mad kogte jeg nudler, vendte dem på panden med forårsløg og sød chili, dampede lidt spidskål og forårsløg for sundheden, og stegte en kalvekotelet. Hjemmelavet stærk chutney bandt det hele sammen, og en Little Sumpin’ Sumpin’ ale fra Lagunitas matchede perfekt. Det er en lidt maltsød cascade-båret IPA; så der er både sødme, citrus-smag og bitterhed, og også her en pseudo-indisk god historie.

Leave a Reply