Hill Farmstead / Kissmeyer / Cambridge Nordic Saison

Hill Farmstead / Kissmeyer / Cambridge Nordic Saison
Hill Farmstead / Kissmeyer / Cambridge Nordic Saison

Hill Farmstead / Kissmeyer / Cambridge Nordic Saison er en Vermont-udgave af en af Anders Kissmeyers faste klassikere. Grundopskriften er brygget på flere bryggerier rundt om i verden, og den version der kommer fra Hill Farmstead i Vermont er næppe den ringeste af dem. Det er en 6% saison-type, brygget med honning, lyng, hyben og rabarber.

Den flotte gyldne øl har en meget krydret næse. Krydderurter som en sommerdag i Provence, kombineret med en frisk overtone af citrus. Smagen er tør og frisk, med en svagt syrlig tone, der sagtens kunne være rabarber. Det krydrede bliver aldrig overdøvende, men giver øllet en enorm kompleksitet.

Nordic Saison til flæskesteg, hjemmelavet rødkål, og kartofler med brun sovs.
Nordic Saison til flæskesteg, hjemmelavet rødkål, og kartofler med brun sovs.

Brooklyn Brewery’s Garret Oliver skrev i sin grundbog om øl og mad, Brewmaster’s Table, tilbage i 2003, at hvis han skulle drikke den samme øl resten af livet (må en sådan ond skæbne aldrig overgå nogen brygger!), så skulle det være saison. Det er en allround øltype der passer så perfekt på spisebordet til næsten alt. Siden bogen udkom har saison nået at være det hippeste øl i verden, og sikkert også at blive umoderne igen, men udsagnet holder stadig.

Derfor skulle Nordic Saison da også lige prøves af med klassisk nordisk julemad. Og den bestod naturligvis testen. Det krydrede og let syrlige lagde helt nye dimensioner til den traditionelle mad, og gav en helt anden oplevelse end man får ved en mørkere øl som doppelbock eller belgisk dubbel. Har din ølhandler ikke lige Hill Farmstead / Kissmeyer / Cambridge Nordic Saison stående på hylderne, så findes der masser af danske, belgiske, svenske og amerikanske alternativer på det danske marked.

Leave a Reply