En fra kælderen – Jacobsen Golden Naked Christmas 2018

Så er der endnu en julebryg i glasset. Jeg har været i kælderen og hente en Jacobsen Golden Naked Christmas Ale som jeg satte derned for et år siden. Det er normalt en ret forfriskende julebryg. I hvert fald når man tager i betragtning at det er en halvmørk 7,5% øl. Derfor var det da heller ikke en øl jeg forventede skulle forbedre sig Det var et spørgsmål om at jeg var nysgerrig efter hvilken retning udviklingen ville gå.

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, vintage 2018

Formaliteterne først: Det er en ravfarvet øl, vel nærmest en stærk engelsk type, krydret med sveskejuice. Frugt dominerer duften, med svesker, bobletyggegummi og lidt citrus. Smagen er sødlig, med frugt og malt og lidt forfriskende bitterhed i afslutningen. Jeg troede/frygtede at det ville være endt med en tungere øl efter et års lagring, men det er egentlig ikke galt.

Efter et år er Golden Naked Christmas Ale blevet lidt sødere og lidt mere krydret. Indtrykket af bobletyggegummi, som også kendes fra øl med belgisk gær er nærmest forstærket. Der dukker lidt mørk lakrids op i smagen, som går godt i spænd med den halvbitre afslutning.

Det er vel Jacobsens mest populære, og i hvert fald mest hyldede julebryg og den er fantastisk til mad. Jeg vil tro at den går godt i spænd med den tunge del af en julefrokost, og and eller flæskesteg er i perfekt selskab med den kraftige, men lidt friske øl. Efter maden, med peanuts foran fjernsynet virkede den også helt efter hensigten.

Konklusion

Som det gerne skulle være fremgået synes jeg rigtig godt om Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, det er en af de faste julefavoritter. Men skal den gemmes? Det kan jeg ikke anbefale. Den har ikke ændret sig ret meget. Og den er stadig bedre frisk. Måske sker der noget efter to eller tre år, men jeg har svært ved at tro at den vil blive bedre. Omvendt, så tager den ikke skade af et år i kælderen.

Leave a Reply