Fur Julefrokost – Beertalks Øljulekalender

Fur Julefrokost - Det alkoholsvage alternativ til julefrokosten
Fur Julefrokost – Det alkoholsvage alternativ til julefrokosten

Dagens øl er en af de mere unikke. Fur Julefrokost er øllen til dem der har chaufførtjans efter julefrokosten, men stadig gerne vil have den rette smagsoplevelse. Det er en øl der følger Fur Bryghus‘ succes med den fine engelsk inspirerede Frokost, og de holder begge 2,7%. Man skal nok ikke følge resten af selskabets tempo, men man kan da kombinere med et glas vand og stadig få den rette oplevelse af julefrokostens kulinariske glæder.

Det er en klar, ravfarvet øl, med et pænt og holdbart, cremefarvet skum. Den er brygget med lakrids som jeg ikke fangede, og røgmalt som jeg synes træder tydeligt frem. Duften er maltet, med brød og korn, og så en antydning af røg. Smagen er sød og maltet, med korn, karamel og røg. I eftersmagen er der en mild humlebitterhed, og når man ved det, måske også lidt lakrids.

Smagsmæssigt mindede den mig en del om Refsvindinge Prima Landøl, der også kombinerer røg og maltsødme i en overgæret øl, dog i dette tilfælde en 4,6% øl. Fur Julefrokost har dog en bedre undskyldning for at være så sød: Sødmen er med til at give mere krop til en ellers ret tynd øl.

Fur Julefrokost

På egen hånd er Fur Julefrokost for sød, og dermed ubalanceret, men i selskab med et stykke mad passer den langt bedre. Jeg tog et stykke med sylte, sennep og cornichon, og den gjorde et hæderligt stykke arbejde med både det fede kød, den stærke sennep og den syrlige agurk. Der er mange, mange øl der er bedre til en julefrokost, men som alkoholsvagt alternativ giver den en langt bedre oplevelse end cola eller danskvand.

Jeg medbringer altid håndbryg til den store familiejulefrokost, og da der er mange chauffører har jeg gennem årene gjort mange forsøg med alkoholsvage øl. Jeg mindes ikke at have forsøgt mig med røgmalt, men den ravfarvede, godt maltede øl med rigeligt restsødme kan jeg nikke genkendende til.

Da mine håndbryg er flaskekarbonerede og ufiltrerede har jeg dog et par ekstra fordele i forhold til at give en fyldig øloplevelse i en reelt set tynd øl. Jeg har i al beskedenhed enkelte år gjort det mindst lige så godt som Fur.

Leave a Reply