Fire gange humle – Amager Bryghus Collabs 2017

Amager Bryghus Samarbejdsbryg 2017Amager Bryghus har igen i 2017 begået en stribe samarbejdsbryg med nogle af de bedste amerikanske bryggerier. Igen i år blev de frigivet på bryggeriets sommerfest i forbindelse med Independence Day, den 4. juli. Jeg var ikke på Amager denne dag, og derfor har anmeldelserne måtte vente til jeg fik fat i øllet. Der var i år hele otte bryg, og derfor har jeg delt dem tilfældigt op i to runder.

I første runde er der fire meget forskellige lyse og humlede øl. Jeg har fornemmet en lidt blandet modtagelse på sociale medier, men jeg var yderst tilfreds. De er allesammen smagt fra flaske, så eventuelle problemer med fadøl kan jeg ikke tale med om. Har de været kaldt kedelige? Klart, de minder om andre øl i Amagers portefølje, men jeg vil hellere have nye nuancer af lyst humlet øl fra Amager, frem for spændende, eksperimenterende fejltrin…

Amager / Pipeworks Piping Up For Peace

Amager / Pipeworks Piping Up For PeaceDenne regnbue-kulørte fredsaktivist er en session IPA med Mosaic-humle. I kompetente bryggeres hænder er Mosaic en garant for en fuldfed tropisk juice-oplevelse. Mine notater fremhæver mango og fersken i en let øl der trods alt har en god fylde for sine 4,5% alkohol. I smagen optræder også lidt brødskorpe fra malten, og en behagelig let bitterhed afslutter oplevelsen. En meget fornem sommerøl. der kan drikkes i eftermiddagssolen uden at brænde hjernen af.

Amager / Ei8ht Ball Bordello Bandits

Amager / Ei8ht Ball Bordello BanditsJeg har ikke før hørt om bryggeriet Ei8ht Ball, men det ligger i Kentucky, og røverhistorien bag navnet foregår blandt banditter i 1800-tallets Kentucky. Øllet er en stærk “india lager” eller US-humlet pilsner – med 6,3% er det vel strengt taget en US-humlet guldøl. Pilsner-gæren spiller dog ikke den store rolle, bortset fra en svag antydning af svovl-forbindelsen DMS i duften. Tænk Jever Pils eller Grøn Tuborg, og led efter den langt tilbage i det overvældende tropiske potpourri.

Banditten er brygget med humlerne Cascade, Simcoe og Citra, og som det før er set med Amager Bryghus, formår de at få denne halvvejs oldschool kombination til at dufte og smage ultra-hipt. Det er kun et spørgsmål om tid før nogen brygger en New England Style Hoppy Lager, og kalder den sådan, men her er vi i hvert fald forholdsvis tæt på.

Amager / Wicked Weed Mandarina Man

Amager / Wicked Weed Mandarina ManBryggeriet har ganske vist været så wicked at lade Budweiser investere, men før den aftale var Wicked Weed enormt velrenommerede, både inden for det syrlige og det humlede øl. Sammen med Amager Bryghus har de brygget en tropisk IPA. Den er mudret i udseendet som en New England IPA, og dufter af appelsinskal, mango og papaya, men eftersmagen indeholder også “gammeldags” noter af grapefrugt og fyrenåle, og så er den godt gammeldags bitter i eftersmagen. Med andre ord, en virkelig dejlig IPA.

Amager / Against The Grain Minor Axident

Amager / Against The Grain Minor AxidentAgainst The Grain er et gammelkendt navn i Danmark, både på menu-tavlerne rundt om på velassorterede danske ølbarer og på Amagers samarbejdsøl. I år er der brygget en Imperial IPA. Havre- og hvedemalt giver et mudret New ENgland-udseende, og humlerne Amarillo, Columbus og Mosaic giver aroma domineret af søde citrus-frugter, foruden lidt fersken. De 8% alkohol følges desværre af en lidt for markant restsødme. Der er nærmest en undertone af siruppen fra dåseferskner i eftersmagen. Da jeg yderligere smagte lidt gær og lidt alkohol, må Minor Axident tage titlen som mindst fremragende af de første fire af årets collabs.

One Reply to “Fire gange humle – Amager Bryghus Collabs 2017”

Leave a Reply