Fanø Julebryg – Krydret Juleporter

En af mine favoritter i julen er Fanø Julebryg. Det er en juleporter der er mild og sødlig og ganske let krydret. Det kan selvfølgelig diskuteres om porter som juleøl giver mening, men hvis det gør, så må det være en øl som Fanøs. I mange år skulle jeg hvert år smage både Fanø Julebryg og Stensbogaard Julestout for at se hvilken der var årets bedste, men efter at Stensbogaard er lukket er der ingen tvivl. Fanø Julebryg er Danmarks bedste juleporter.

Øllet er sort, tæt på kulsort. Skummet er tæt og lysebrunt, som cremaen på en espresso. Den ristede duft peger især i retning af toffee, sød lakrids og anis, med noter af chokolade og kaffe. Krydringen er dejlig diskret. Smagen er sødlig og fyldig, med krydrede og ristede noter. Der er lakrids i eftersmagen, med en antydning af at anis nok er hovedkrydderi.

Det er øl i smuk balance. Sødlig, men lidt ristet. Krydret, men fyldig nok til at bære det. Julestemningen kommer ikke af at den bare smager af brunkager. Men det er en blød og rund porter, en venlig øl som man helt ukompliceret bliver glad af at drikke. Her deler Fanø Bryghus og Beertalk opfattelsen af hvad en juleporter bør være: En varm og venlig øl, en hyggelig porter.

Det er selvfølgelig ikke en øl til julemaden. Og slet ikke til julefrokosten. Jeg ved heller ikke om det kan anbefales lige frem drikke den sammen med brunkager. Mest af alt, så er den bare til en stille hyggestund på en mørk decemberaften. Gerne med en god film på TV.

One Reply to “Fanø Julebryg – Krydret Juleporter”

Leave a Reply