Et par tanker fra Fionia Beer Festival

Fionia Beer Festival 2014 i Maritimt Center i SvendborgI den forgangne weekend var der Fionia Beer Festival 2014, og jeg var i Svendborg og præsentere øl for Indslev Bryggeri/Ugly Duck Brewing. Det blev afholdt for første gang, med fødevaremarkedet Kulinarisk Sydfyn som bagmænd, og der var selvsagt både godt og skidt at tage med derfra. Publikumstallet var ikke tilfredsstillende, særlig om søndagen, hvor der gik fem og ti minutter mellem gæster i standen…

Regnvejr skal have en del af skylden. Det var dagsregn, og det var kraftigt. Jeg måtte vade gennem mindst 5cm vand for at komme over gaden og til stationen da jeg skulle hjem. Men det var også overmodig timing. Danske Ølentusiaster er for længst gået væk fra at holde ølfestival om søndagen, da der ikke kommer nok gæster, og at det var sidste dag i skolernes efterårsferie hjalp nok heller ikke. 

Menu til Fionia Beer Festival 2014 i SvendborgMen der var også gode sider. Det var en meget ambitiøs festival, og tak for det! Omgivelserne i Maritimt Center var flotte, og skabte stemning på en helt anden måde end nogen gymnastiksal, industrihal eller konferencesal kan gøre det. Højt til loftet og med tovværk, årer og adskillige både lagt som pynt på loftsbjælkerne. At der kun var et enkelt toilet nåede (desværre) ikke at blive et alvorligt problem med det besøgstal vi havde.

Uden mad og drikke - duer ølfestivalen ikke
Uden mad og drikke – duer ølfestivalen ikke

Og så var enhver ølfestivals næstvigtigste aktiv på plads: Maden var god, rigelig, og velegnet til øl. Arrangør Michael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn stod selv bag komfuret, og sørgede for det eksotiske indslag til den 100% fynske ølfestival, med tysk saurkraut og pølser, belgisk moules frites, og henholdsvis fransk paté og spansk tapas med fynske råvarer. God ølmad hele vejen rundt, og frisk tilberedt ved bestillingen.

Erik fra Ø-bryg fortæller om glas og øltjener-uddannelse
Erik fra Ø-bryg fortæller om glas og øltjener-uddannelse

Der var heller ikke sparet på aktiviteterne: Hver eller hver anden time var der foredrag og smagninger i et mobilt foredragslokale, placeret bag Maritimt Center. Der var gratis adgang for festivalens deltagere, bortset fra den deciderede ølsmagning Øl på Høje Hæle, hvor man betalte for det øl der blev serveret. Det er den slags der løfter arrangementet ud over en simpel ølmesse.

Som hardcore ølnørd undrer det mig en smule at kun fynske bryggerier inviteres. Rent praktisk, så passede det med de lokaler vi havde og det antal bryggerier der kom. Men når festivalen afholdes uden for turistsæsonen og altså mest er for de lokale, så kunne det måske være sjovere at præsentere noget lidt mere eksotisk, måske bare fra Lolland, Vestsjælland og Trekantsområdet, måske endda nogle importører med udenlandsk øl? Det ville i hvert fald trække flere ølentusiaster til hvis der var øl man ikke kunne smage til hverdag.

Bryggerne havde lidt for god tid til at snakke med hinanden søndag eftermiddag
Bryggerne havde lidt for god tid til at snakke med hinanden søndag eftermiddag

Til sommerarrangementet Kulinarisk Sydfyn, midt i turistsæsonen er man heller ikke kræsen når det kommer til ikke fynske kulinariske goder. Her er der jysk kryddersalt, fransk ost, italiensk olivenolie og spanske pølser i lange baner. Havde jeg været almindelig publikum var jeg blevet i Odense når det kun var de kendte fynske bryggerier der var inviteret.

Bliver der afholdt Fionia Beer Festival 2015? I hvert fald ikke en nøjagtig kopi. Blev arrangementet flyttet til turistsæsonen, sidst i juli eller først i august, var der grundlag for et meget større besøgstal (og den 100% fynske udstillerliste ville give god mening). Ellers ville en enkelt lørdag være nok – og måske ikke i efterårsferien.

One Reply to “Et par tanker fra Fionia Beer Festival”

  1. Helt enig – som ØE var der klart for lidt at komme efter – bemærkede også at Munkebo undlod at tage deres nyeste (Barley) med – konen og jeg måtte således betale 120.- for 3x10cl – bedre held næste gang 😉

Leave a Reply