Esrum Kloster – Danmarks nye festival for Klosterøl
Esrum Kloster på Nordsjælland har mange fine kulturelle aktiviteter, og nu bliver en ølfestival også føjet til. I weekenden 12-13 marts åbner klosteret til sin første ølfestival med udgangspunkt i klosterøl. En stribe små og endnu mindre danske bryggerier stiller op, og medbringer både klosterølstyper og øvrigt sortiment.
Festivalen har åbent lørdag den 12. marts kl. 11-21 og søndag den 13. marts 11-17.
Klostrene var i middelalderens Europa centre for viden, og ikke mindst vidensdeling, da munkene mere end de fleste og besøgte hinanden på kryds og tværs af klostre. Derfor kan vi formentlig takke klostrene for udbredelsen af nye landevindinger inden for ølbrygning, ikke mindst brugen af humle. Undertegnede ateist vil godt indrømme at kristendommen har været godt for noget, på et enkelt punkt i tidernes morgen.
I dag er det især i Sydtyskland og Belgien at der er forbindelse mellem klostre og ølbrygning. I Bayern er det Paulaner-ordenen der med deres Salvator har lagt grunden til øltypen Doppelbock, og selv om bryggeriet forlængst er blevet verdsligt, så er der stadig andre klostre der holder fast i ølbrygningen, med Andechs som det mest kendte.
I Belgien har trappist-ordenen fået en rigtig god forretning ud af deres øl, og den aktivitet der for hundrede år siden skulle hjælpe klostrene til at overleve i en tid hvor munketilværelsen lød mindre og mindre attraktiv for raske unge mænd, er i dag et internationalt berømmet varemærke, og trappistøllet regnes af belgofile ølentusiaster for verdens bedste øl.

Esrum Kloster er et Cistercienserkloster, og tilhører altså den orden som trappisterne i 1600-tallet udsprang fra. En af hovedattraktionerne på stedet er klosterhaven med alle urterne som munkene i sin tid brugte medicinsk. Det er derfor helt passende at der til klosteret brygges en Esrum Klosterøl, først brygget af forlængst hedengangne Brøckhouse i Hillerød, og i dag af Bryggeriet Skands. Det er en øl inspireret af mørke belgiske klosterøl, og tilsat urter fra klosterhaven.

Skands er naturligvis tilstede på klosterølfestivalen, og desuden kan man møde Birkebryg, Det Våde Får, Hornbeer, Indslev/Ugly Duck, Kissmeyer, Kongebryg, Krenkerup, Kølster, Munkebo, Spybrew og Ølsmeden, foruden håndbryggere. Der vil løbende være små oplæg/foredrag ved de deltagende bryggerier, og om søndagen kl. 13 kåres Årets Danske Klosterøl, udvalgt blandt de deltagende belgiske typer og bock-typer.
Der vil være mulighed for at købe øl fra de deltagende bryggerier med hjem til fordelagtige priser, og der serveres god ølmad i klosterets restaurant Klosterkælderen. Jeg deltager selv som udstiller med Indslev/Ugly Duck, og jeg lover at der bliver mulighed for at smage de to nyheder Farmhouse Ale og White Rabbit, to dejlige øl som ikke har meget med klosterøl at gøre.