En fra kælderen – Mikkeller Black 2007

Tilbage i 2007 var der ingen ende på hypen om Mikkeller Black eller Mikkeller 黑, som den rettelig hed, med det kinesiske tegn for sort. Den var frygtelig dyr, efter den tids forhold, men alligevel røg der nogle stykker i kælderen. Jeg smagte en i 2011, og nu har jeg så drukket den sidste ti år senere. Den havde i øvrigt fået en holdbarhedsdato på ti år, så den udløb i december 2017.

Mikkeller Black 2007

Det er en Imperial Stout på ikke mindre end 17,5%, gæret på naturlig vis. Der bruges en gærtype der er uhyre tolerant for alkohol og tilsættes løbende sukker under gæringen. I 2007 var det bestemt ikke nogen elegant øl. Kort beskrevet smagte den af sukker, alkohol og kul. En meget brændt stout med en meget påtrængende styrke. I 2011 konstaterede jeg at der ikke rigtig var sket forbedringer med den. Men efter små 13 år var den blevet ret spændende.

Mikkeller Black - tappet 12. december 2007
Mikkeller Black – tappet 12. december 2007

Den er stadig kulsort, men hvor den oprindelig havde et ret flot skum, er det nu noget der hurtigt bobler af. Den dufter meget overbevisende, af toffee, vanilje, lakrids og mørk portvin. Smagen er stadig uhyre sød, og har skarpe brændte noter, men den er rundet betydeligt af med vanilje og lakrids og tung sirup.

Simpelt og effektivt design, fra dengang Mikkeller var det ypperligste af det ekstreme
Simpelt og effektivt design, fra dengang Mikkeller var det ypperligste af det ekstreme

Mikkeller Black i dag

I dag brygges Mikkeller Black stadig, men er dog røget ned på 15%, hvor den nok er meget lettere at holde styr på. Den gamle etiket var så uhyre simpel, at det faktisk var ret lækkert, men jeg synes også den nye med lidt mere tekst og små indslag fra Keith Shore er vellykket. Og så er det fedt at den på forsiden af etiketten fortæller hvor den er brygget, og endda stolt proklamerer “Product of Belgium”. Køb den i Mikkeller’s webshop og læg den i kælderen en 10-12 år.

Leave a Reply